Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Rusya Ile Sonsuza Kadar Diplomasiyi Ortadan Kaldirmadik'

ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesine ragmen Beyaz Saray’in Rusya ile "diplomasiyi sonsuza kadar ortadan kaldirmadigini" belirterek, ABD’nin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov’a yönelik yaptirimlara iliskin Avrupa Birligi’ne (AB) katilacagini duyurdu.

Beyaz Saray Sözcüsü Psaki Açiklamasi 'Rusya Ile Sonsuza Kadar Diplomasiyi Ortadan Kaldirmadik'
Rusya’nin Ukrayna isgali 3. gününde araliksiz devam ederken, Beyaz Saray’dan Rusya ile ABD arasindaki diplomasiye ve ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptirimlara yönelik kararina iliskin açiklama geldi. Beyaz Saray basin toplantisinda konusan ABD Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Baskani Joe Biden ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasindaki iliskiye yönelik yaptigi açiklamada, "Bir liderin egemen bir ülkeyi isgal etmeye basladigi ve bunun ortasinda oldugu bir anin, diplomasinin uygun hissettigi an olmadigini söyleyebilirim" ifadelerini kullandi. Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesine ragmen ABD’nin, Rusya ile "diplomasiyi sonsuza kadar ortadan kaldirmadigina" dikkat çeken Psaki, "Bu, diplomasiyi sonsuza kadar ortadan kaldirmadigimiz anlamina gelmiyor. Açikçasi, Baskan Biden, liderler arasi düzeyde iliski kurmaya açik, ancak simdi bunun sirasi degil" dedi.

"ABD, Putin ve Lavrov’a yaptirim uygulanmasinda AB’ye katilacak"

Yaptigi konusmada, Rusya’nin Ukrayna’yi isgali sirasinda ABD’nin her zamanki gibi bir dönemde olmadiginin altini çizen Psaki, ABD’nin Putin’e Ukrayna’nin isgali nedeniyle özel olarak yaptirim uygulamak için Avrupa Birligi’ne (AB) bu konuya iliskin katilacagini da dogruladi. Psaki, "Avrupali müttefiklerimizin kararina uygun olarak ABD, Baskan Putin ve Disisleri Bakani Lavrov’a yaptirim uygulanmasinda onlara katilacak" ifadelerini kaydetti.

Gazetecilerin, ABD’nin Baskan Putin’e yönelik yaptirim karari alip almadigi sorularina yaptigi açiklamada Psaki, Putin’e yönelik kisisel yaptirimlarin "bir süredir masada" oldugunu, fakat buna iliskin nihai kararin "son 24 saat içinde" verildigini dogruladi.
Kaynak: İHA