Baskan Ödül'den Ek Gösterge Açiklamasi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Ercan Ödül, ek gösterge düzenleme çalismalarinda veteriner hekimlerin gözardi edilmemesini beklediklerini kaydetti.

Baskan Ödül, veteriner hekimlerin 657 Sayili Devlet Memurlari Kanunu uyarinca beseri hekimlerle birlikte "Saglik Hizmetleri" sinifinda, ayni özlük haklarina sahip olarak yer almakta oldugunu, Kanun’un Ek-1 sayili cetvelinde belirtildigi gibi halen 3600 ek gösterge aldigini ifade etti.

Veteriner görevleri ve yetkileri ile halk sagligi için oldukça önemli bir meslek grubu olduguna dikkat çekti .

Ödül, "Saglik taramalari, koruyucu hekimlik, teshis, tedavi, karantina, asilama, gida isletmeleri ve mezbaha kontrolleri halk sagligi konusunda veteriner hekimlerin yürüttügü çalismalarinin bazilaridir. Dünya Saglik Örgütü verilerine göre insanlarda hastalik yapan toplam 815 adet patojen etkenin 617 adeti zoonotik hayvanlardan insanlara bulasan hastaliktir. Son 30 yil içinde insanlarda görülen Sars, Mers, Kus Gribi, Domuz Gribi, Ebola, Deli Dana, Bati Nil Virüsü, Kirim Kongo Kanamali Atesi ve Covid-19 gibi hastaliklarin yüzde 75’i hayvanlardan insanlara bulasmaktadir. Saglik Bakanliginin ihbarini mecbur saydigi 50 hastaliktan 26’si hayvanlardan insanlara geçmektedir. Her yil yeni tanimlanan 5 hastaliktan 3’ü zoonotik hastaliktir” dedi.

Ödül, “Yerli Covid-19 asimiz TURKOVAC’i gelistirerek ülkemizin ve insanligin hizmetine sunan kisi Veteriner Hekim Virolog Prof. Dr. Aykut Özdarendeli olmustur. Gida kaynakli hastaliklarin yüzde 90’indan fazlasi hayvansal gidalardan kaynaklanmaktadir. Gida güvenliginin bugün ve gelecegin dünyasinin çok önemli ve öncelikli konularindan olacagi açiktir. Saglikli ve dengeli beslenme için tüketilmesi zaruri olan hayvansal kökenli gidalarin kontrol ve denetimleri halk sagligi açisindan son derece önemlidir. Halkin sagligini korumak için riskleri en aza indirmek veya ortadan kaldirmak amaci ile üretimin her asamasinda özel hijyen ve denetim kurallari belirlenmis olup, bu alanda faaliyet gösteren isletmelerin iç ve dis denetim uygulamalari veteriner hekimlerin sorumlulugu altinda yürütülmektedir. Çiftlikten sofraya gida güvenligi hedefi için, zincirin her halkasinda veteriner hekimler, yetki ve görevleri ile önemli hizmetler vermektedir” diye konustu.

Baskan Ödül, ‘Veteriner hekimler, 5 yil süreli egitimin sonunda Yüksek Lisans seviyesinde diploma ile Veteriner Fakültelerinden veteriner hekim unvani alarak mezun olurlar. Saglik Hizmetleri Sinifinda görev yapan personel için ek göstergeler üzerinde yapilacak düzenlemeler, uzman tabip, tabip, dis tabibi meslek gruplarina uygulandigi gibi saglik hizmetlerinin bir sac ayagini olusturan uzman veteriner hekim ve veteriner hekimlere de ayirim yapilmaksizin ayni oranda uygulanmalidir. Bu durum Anayasamizin esitlik ilkesinin bir geregi oldugu gibi, esit ise esit ücret temini yoluyla çalisma barisina, refahina ve verimliligine de katki sunacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA