Iklim Tüneli, Iklim Degisikliginin Olumsuz Etkilerini Üç Boyutla Yansitiyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Konya’da düzenlenen Iklim Surasi’nda yer alan Iklim Tüneli, ziyaretçilere iklim degisikliginin etkilerini üç boyutla yansitiyor.

Iklim Tüneli, Iklim Degisikliginin Olumsuz Etkilerini Üç Boyutla Yansitiyor
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Iklim Surasi çesitli paneller, toplantilar ve oturumlarla devam ediyor. Sura kapsaminda Kongre Merkezi’ne kurulan Iklim Tüneli, ziyaretçilere iklim degisikliginin olumsuz etkilerini çarpici bir sekilde üç boyutla gösteriyor. Tünel, ses ve degisen görüntüler ile insan duygularina hitap ederek doganin parçasi olan insanlari sorumluluklarini düsündürmeye davet ediyor. Iklim Tüneli’ni inceleyerek deneyimleri aktaran Sura katilimcilari, Tünelin her yerde olmasi gerektigini ve iklim krizine dikkat çektigini söylüyor.

“Gerçekten her seferinde buradan geçiyorum, salondan geçmiyorum”

Iklim Surasi’na davetli olarak katilan insaat mühendisi Recep Karagözler, Iklim Surasi’nin çok güzel bir sekilde organize edildigini, genis katilim saglandigini anlatarak, “Ben devamli bir salona katiliyorum ve orada gerçekten çok güzel seyler konusuluyor. Ben yeni emekliyim. Bu yanginlar ormanlari çok iyi biliyorum. Burada yangin basliyor ortaya çikardigi zararlar hayvanlar yesillik doga, daha sonraki yesillikler çok güzel düsünülmüs. Telefonuma videoya da aldim. Gerçekten her seferinde buradan geçiyorum, salondan geçmiyorum, emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Yangin çikiyor bizim dikkatsizligimiz yüzünden veya kasti durumda. Burada kasitta iki türlü, bir kötü memleket düsmanlari var bir de toprak kazanmak isteyenler var” dedi.



“Herkes kendi üzerine düseni yaparsa çok büyük yatirimlara gerek kalmaz”

Selçuk Üniversitesi ögrencisi olan Ayet Akkuzu, ziyaret amaçli geldigi Iklim Surasi kapsaminda Iklim Tüneli’ni gezerek degerlendirmelerde bulundu. Sura’nin bilinçlendirmeye yönelik bir program oldugunu belirten Akkuzu, emegi geçenlere tesekkür ederek, “Çok memnun kaldim. Çok fazla verimli geçtigini düsünüyorum. Kendi adima da çok güzel seylerdi. Gerçek hissini veriyor hatta yolun yarisinda çikmaya kalktim. Gerçekten korkutucu bir sey. Allah yasatmasin yani gerçekten zor bir durum. Umarim bugünleri görecegimiz günler gelmez, sadece tünelle kaliriz diye umut ediyorum. Insanlarin bilinçlenmesi ve en azindan bunun simülasyonunun bile ne kadar çok korkuttugunu görmek adina olmasini temenni ederim. Herkes kendi üzerine düseni yaparsa çok büyük yatirimlara gerek kalmaz. Herkes kendi elinden geleni yaparsa daha iyi bir dünya için daha iyi bir iklim olacagini düsünüyorum. Buradan herkesin elinden gelen bütün çabayi göstermesini temenni ederim” diye konustu.



“Her an her saat annemiz bizi nasil seviyorsa tabiat ana bu, bunlar tabiat ananin sunumu”

Konya’da çiftçilik yaparak geçimini saglayan Hasan Hüseyin Kurnaz, katildigi Iklim Surasi’nin gelecek açisindan ümit verici bir çalisma olduguna inandigini belirtti.

Kurnaz, sunlari söyledi:

“Gelecek zaman arkadan gelen nesillere mayalama yapilmasini düsünüyorum. Bu Iklim Tüneli de uzun vadede olan her seyi sikistirilmisini anlatiyor her türlü. Insanlarin bakis açisina göre bunlar degismekte. Biyolojik canliligin insan ruhuna, insan psikolojisine, tabiatin katkilari oldugunu biliyoruz. Ama tabii ki asagidan gelen nesillere aktarmamiz da çok önemli. Her sokakta olmasini isterim sehri birakalim. Her sokakta reklam tabelalarini görüyoruz. Her an her saat annemiz bizi nasil seviyorsa tabiat ana bu, bunlar tabiat ananin sunumu.”

Iklim Surasi, pek çok oturum, panel ve toplantilarla 25 Subat Cuma gününe kadar devam edecek.
Kaynak: İHA