Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye-Senegal Iliskilerine Dair Makale Kaleme Aldi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Türkiye-Senegal iliskileriyle ilgili AllAfrica internet sitesi için “Türkiye-Senegal: Maziden Atiye Güçlü Dostluk” baslikli bir makale kaleme aldi.

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye-Senegal Iliskilerine Dair Makale Kaleme Aldi
Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye-Senegal iliskileriyle ilgili AllAfrica internet sitesi için bir makale kaleme aldi. Makalesinde “Türkiye-Senegal: Maziden Atiye Güçlü Dostluk” basligini kullanan Erdogan, “Afrika ülkeleri içinde Senegal, milletimizin gönlünde müstesna bir konuma sahiptir. Iki kardes halk arasindaki beseri baglarin kökleri alti asir öncesine kadar uzanmaktadir. Bu saglam temeller üzerinde insa edilen Türkiye-Senegal münasebetleri 1960’li yillardan itibaren her sene biraz daha güçlenerek bugünlere geldi. Senegal, ülkemizin Afrika kitasina yönelik yürüttügü ortaklik politikalarinda hayati bir rol üstlendi. Öyle ki Senegal ve Dakar, milletimizin Afrika’yla yeniden bulusmasinin, kucaklasmasinin ilk adreslerinden biri oldu” ifadelerine yer verdi.

Makalesinde Senegal’in baskenti Dakar’daki Türkiye Büyükelçiligine deginen Erdogan, “1962 senesinde faaliyete geçen Dakar Büyükelçiligimiz, Afrika’da açilan ilk misyonlarimizdan biridir. Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligimiz (TIKA) da Bati Afrika’daki ilk ofisini 2007’de Dakar’da açti. TIKA, kurulusundan bugüne kadar ülke genelinde toplam 12 milyon dolar tutarinda 186 projeye imza atarak, Senegal’in kalkinmasina destek verdi” dedi.



“Bati Afrika’da bir istikrar abidesi olarak yükselen Senegal’le isbirligimizi her alanda gelistirmeye çalistik”

“Gerek Basbakanligimiz gerekse 2014 yilindan itibaren sürdürdügümüz Cumhurbaskanligimiz sirasinda biz de Senegal’e özel ihtimam gösterdik” diyen Erdogan, “Bati Afrika’da bir istikrar abidesi olarak yükselen Senegal’le isbirligimizi her alanda gelistirmeye çalistik. Basbakanlik dönemim dâhil Senegal’i bes defa ziyaret ettim. Genis bir heyetle gerçeklestirdigimiz bu ziyaretlerimize is dünyamizin temsilcilerinin de katilmasini sagladik. Sirketlerimizi Senegal’de yatirim yapmalari, mevcut yatirimlarini artirmalari, Senegalli kardeslerimize istihdam olusturmalari için daima tesvik ettik. Türk yatirimcilarin dürüstlükleri, güvenilirlikleri, çaliskanliklari ve kaliteleriyle Senegal’de öne çikmasini, bu çabalarimizin bosa gitmediginin en güzel ifadesi olarak görüyorum” ifadelerini kullandi.

Erdogan makalesinde, “Senegalli kardeslerimizin bu süreçte bizimle ayni hissiyati, ayni güçlü iradeyi paylasmalarinin basarimizda kritik rol oynadigini düsünüyorum. Bilhassa degerli dostum Macky Sall’in Türkiye’yle isbirligine verdigi önemi takdir ve memnuniyetle karsiliyorum. Nitekim son bir yilda Sayin Cumhurbaskani Macky Sall ile üçü yüz yüze olmak üzere toplam dört görüsme yapma firsati bulduk. Böylece ülkelerimiz arasinda yeni isbirligi alanlarini tespit ederken, imzaladigimiz anlasmalarla ahdi altyapimizi daha da güçlendirdik. Ocak 2020’de yaptigim ziyarette akdedilen yedi anlasma, iki ülke arasindaki potansiyeli gösteren önemli bir isarettir” dedi.

“Türkiye-Senegal dostlugunun müspet yansimalarini basta ticaret ve yatirimlar olmak üzere pek çok alanda memnuniyetle müsahede ediyoruz” ifadelerini kullanan Erdogan, “Senegal Blaise Diagne Uluslararasi Havaalani’nin insasi ve isletilmesi, Dakar’da insa edilen kongre merkezi, kapali spor salonu, 50 bin kisilik stadyum ile diger altyapi projeleri, Türkiye’nin Senegal’in ekonomik inkisafina verdigi destegin somut örnekleridir. Türk firmalari ‘Yükselen Senegal Plani’nda da aktif rol almakta, üstlendikleri projeleri basariyla tamamlamaktadir. Sirketlerimizin basarisi ülkemiz açisindan da büyük bir gurur kaynagidir” dedi.

Makalesinde Türkiye-Senegal arasindaki ticaret hacminin artmaya devam ettigini belirten Erdogan, “Ikili ticaretimiz küresel ekonomide yasanan sarsintilara ragmen artmaya devam ediyor. Dünya ticaretinin yüzde 5,3 daraldigi 2020 yilinda ikili ticaretimizde 380 milyon dolari astik. 2021 yilinda ise ticaret hacmimizde tarihi bir rekora imza atarak, 540 milyon dolar rakamini yakaladik. Önümüzdeki dönemde ikili ticaretimizi ortak hedefimiz olan 1 milyar dolar seviyesine tasimak istiyoruz. Son yillarda gerçege dönüstürdügümüz diger hedeflerimiz gibi insallah bu hedefimize de ulasacagimiza yürekten inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Erdogan makalesinde, “Öte yandan Senegal’le çok boyutlu iliskilerimizin sadece ekonomi ve ticaret parantezine sikistirilmasini dogru bulmuyoruz. Bölgesinin parlayan yildizi olan Senegal’i büyük bir potansiyele sahip, Kita’nin geçmisine oldugu gibi gelecegine de damga vuracak lider bir ülke olarak degerlendiriyoruz. Sirketlerimiz vasitasiyla Senegal’in vizyon projelerine katki verirken, istikbalimizin teminati olan gençlere yatirim yapmayi ihmal etmiyoruz. 1992 yilindan bu yana Türkiye Burslari’ndan yararlanan ögrenci kardeslerimizin sayisi 187’ye ulasti. Halihazirda gerek kendi imkânlari gerekse Türkiye Burslari’yla ülkemizde egitim alan Senegalli ögrenci sayisi bin 200’ü asmis bulunuyor. Türkiye Maarif Vakfi okullarimizda ise bes ayri yerleskede toplam bin Senegalli evladimiz okul öncesi egitimden lise sonrasina kadar her seviyede egitim aliyor. Yunus Emre Enstitüsü’nün açilmasiyla beraber kültürel isbirligimizin de hizlanacagini düsünüyorum” dedi.

Makalesinde Türkiye’nin Senegal ile iliskilerini her alanda güçlendirmek istedigini belirten Erdogan, “Afrika kitasindaki bin yillik tarihinde sömürgecilik utanci bulunmayan bir millet olarak Senegal’le dostlugumuzu her alanda güçlendirmek istiyoruz. Karsilikli ziyaretler ve yatirimlarla artan isbirligimizi önümüzdeki dönemde saygi, esit ortaklik ve kazan-kazan temelinde ilerletmeye haziriz. Tüm dünyayi olumsuz etkileyen korona virüs salgini sürecinde sergiledigimiz dayanismanin bizi birbirimize yakinlastirmanin ötesinde önümüzde yeni firsat pencereleri de açtigina inaniyorum. Ortak bir tarihin yani sira ortak bir gelecegi de paylasan ülkelerimiz, bu firsatlari degerlendirerek, kutlu yürüyüslerini devam ettireceklerdir. Ziyaretimiz vesilesiyle açilisini yapacagimiz eserler, hiç süphesiz yolculugumuzda bize güç ve cesaret verecektir. Iki yillik aradan sonra gerçeklestirecegimiz resmi ziyaretimizin ülkelerimiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum. Afrika Uluslar Kupasi’ndaki basarisindan ötürü Senegal’i tebrik ediyorum. Sahsim, heyetim, milletim adina tüm Senegal halkina en kalbi selam ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: İHA