Türk Mühendisler Dev Viyadükleri Tamamlamanin Mutlulugunu Yasiyor

Artvin’de yapimi devam eden Yusufeli Baraji ve yeni yerlesim yeri kapsaminda yapilan 4 özel tasarim viyadüklerin insaatinda çalisan Türk mühendis ve isçiler viyadükleri büyük ölçüde tamamlamanin mutlulugunu yasiyor.

Türk Mühendisler Dev Viyadükleri Tamamlamanin Mutlulugunu Yasiyor
Artvin’de Çoruh nehri üzerinde yapimi devam eden Yusufeli Baraji nedeniyle sular altinda kalacak olan ilçenin yeni yerlesim yeri üst kodlara tasiniyor. Yeni yerlesim yeri çalismalari hizla devam ederken, relokasyon yollari kapsaminda 4 özel viyadük çalismasinda sona gelindi. Üç viyadügün insasi neredeyse tamamen biterken, ilçenin içinden geçen dev viyadügün ise ayaklari bitirildi.

Viyadük insaatinda çalisan Türk mühendisler bu viyadükleri tamamlamanin mutlulugunu yasadiklarini söylerken, insaat mühendisi Ömer Dogan Çaglayan, dört yildir viyadüklerde insaatinda çalistigini 3’ünün trafige açildigini birinin ise bitmek üzere oldugunu belirti. Türk mühendisleri ve isçileri olarak bu gururu yasadigini ifade eden Çaglayan, "Isimizi alnimizin akiyla bitirdik" dedi.

Zorlu cografyada genellikle denge konsol zari viyadük yapimi tercih edildigini ifade eden Çaglayan, özel tasarim viyadüklerden Silenkar Köprüsünün 150 metre yükseklikte ve 530 metre uzunlugunda oldugunu belirterek 16,5 metre genisligindeki dengeli konsol köprünün ard germeli sistemle yapildigini vurguladi.

628 metre uzunlugundaki Tekkale Viyadügünün de özel tasarim oldugunu ifade eden Çaglayan, baraj viyadügünün 345 metre uzunlugunda olup, bu köprünün de dengeli konsol köprü olarak insa edildigini söyledi.



Merkez ilçedeki viyadügün ise Artvin güzergahindan gelen yolu yeni yerlesim yerine baglayacagini vurgulayan Çaglayan "En uzun köprümüz bu, uzunlugu 685 metre. Bu viyadügümüz itme sürme yöntemiyle yapilacak. Üst tabliyesi tamamen çelik konstrüksiyon olacak" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA