Koçarli'da 17 Yildir Yasatilan Gelenek

Aydin’in Koçarli ilçesinde 17 yil önce baslatilan “Bembeyaz Evler, Köyler” projesi, köylüler tarafindan hala yasatiliyor.

Koçarli'da 17 Yildir Yasatilan Gelenek


Dönemin Kaymakami Mustafa Özarslan’in 2005 yilinda baslattigi ve o tarihten sonra kirim kongo kanamali atesi hastaliginin ortadan kalktigi Koçarli’da, yillar geçmesine ragmen beyaz evler aliskanligi devam ediyor. Proje kapsaminda Kaymakam Özarslan, olusturdugu kaynakla kireç aldirip ilçedeki tüm evlere badana yaptirmisti. Projenin üzerinden 17 yil geçmesine ve Kaymakam Özarslan’in ilçeden gitmesine ragmen kaymakamin kazandirdigi aliskanlik devam ediyor.

2005 yilinda dönemin Aydin Valisi Mustafa Malay’in ilk firçasiyla baslayan projede, ilçe merkezi ve 44 köyde yaklasik 5 bin konut, isyeri ve ahir badana yapilarak tamamen beyaza bürünmüstü. Proje kapsaminda köy evleri kireçle beyaza boyanarak, basta kus gribi ve kirim kongo kanamali atesi hastaligi gibi bulasici hastaliklara karsi önlem alinmasi amaçlanmisti. Evlerde yapilan kireçle badanalama isleminden sonra ilçe genelinde saglik harcamalarinda düsüs yasanirken, yaz mevsiminde de sinek sorunu ortadan kaldirilmisti. Projenin üstünden 17 yil geçmesine ragmen köylüler memnun kaldiklari projeyi hala yasatiyorlar.

Koçarli köylerindeki evler her sene kireçle boyanarak beyaza bürünüyor. 2005 yilinda hayata geçirilen projeyi yasatan köylüler bu gelenegi sürdürerek sagliklarini koruyorlar. Dönemin Kaymakami Mustafa Özarslan’in 2005 yilinda yaptigi konusmada “Bundan sonra bu gelenegin devam edecegini tahmin ediyorum” diyerek evlerin kireçle badanalanmasinin gelenek haline dönüstürülmesini sagladigini ifade eden köylüler, projeyi devam ettirmekten duyduklari memnuniyeti dile getirdiler.
Kaynak: İHA