Giresun'da Bin 800 Rakimli Yaylada 'Yesil Büyüme Zirvesi' Gerçeklestirildi

Giresun’un Dereli ilçesine bagli bin 800 rakimli Kulakkaya Yaylasi’nda Bahçesehir Üniversitesi ev sahipliginde "Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinma Zirvesi" gerçeklestirildi.

Giresun'da Bin 800 Rakimli Yaylada 'Yesil Büyüme Zirvesi' Gerçeklestirildi
"Yesil büyüme, yesil büyümeye uyum saglamanin ekonomik etkileri" gibi konularin ele alindigi “Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinma Zirvesi” Bahçesehir Üniversitesi, Istanbul Teknik Üniversitesi, Bogaziçi Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Ordu Üniversitesi’nden akademisyenlerin ve sektörde uzman kisilerin katilimiyla gerçeklesti.

Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinma Zirvesinde Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdogan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yilmaz Can, BAU Global Baskani Enver Yücel, AK Parti Giresun Milletvekili Kadir Aydin ve Giresun Valisi Enver Ünlü birer açilis konusmasi yapti. Yapilan konusmalarin ardindan Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinma Zirvesi’nin oturumlari gerçeklestirildi.



“Gelecegi yok ederek degil, düsünerek büyümek önemli”

Yesil büyümenin önemine deginen programin ev sahipligini yapan BAU Global Baskani Enver Yücel, “Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinmayla ilgili üniversitelerimizden degerli akademisyenlerin katildigi dünyada konusulan çok önemli bir konuyu Türkiye gündemine de tasimis oluyoruz. Üniversiteler sadece bilgi aktaran yerler degil, ayni zamanda toplum ve dünyanin gelisimiyle, gelecegiyle ilgili fikir ve önerileri sunan yerlerdir. Bizler de karbon saliniminin sifir oldugu bin 800 rakimli Kulakkaya Yaylasi’ndayiz. Gelecegimizi düsünerek dünyayi tüketmemek amaciyla burada böyle bir etkinlik yapiyoruz. Ayni zamanda bölgemizin turizme olan katkisini da düsünüyoruz. Bütün meselemiz dünyamiz, sadece Türkiye’ye ait bir olgu degil bu. Ayni zamanda bugünkü iklim degisikligi, sürdürülebilir kalkinma ve küresel bir sorun. BM Istanbul UNITAR Türkiye Baskani olarak, BM’de bu farkindaliga dahil ederek dünyanin çesitli yerlerindeki etkin Sivil Toplum Örgütleri ile farkindalik olusturmak adina bu çalismalari yapiyoruz” dedi.



Yesil kalkinmada gerekli stratejiler belirlenecek

Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinmanin amaci ve hedeflerini anlatan Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz ise “Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinma dedigimiz zaman kalkinma sadece ekonomik büyüme degil, bunu dogaya zarar vermeden, dogayi koruyarak yapmak anlamina geliyor. Dünyada yesil dönüsüm ve yesil büyüme çok önemli bir devlet plani haline geldi. Ancak bu plan yapilirken sadece ekonomik degil; sosyal, politik iklim degisikligi gibi çok yönlü ele aliniyor. Biz de bu zirvede tüm paydaslari, üniversitelerdeki kiymetli akademisyenleri bu isin uzmanlarini, STK’lari ve sektörü bir araya getirdik. Ülkemiz adina yesil bir büyümenin nasil olabilecegini, yesil büyüme sirasinda nitelikli is gücünün üretilmesi ve yesil kalkinmada en basta olabilmek için gerekli stratejilerin neler olabilecegini masaya yatirmak için bir araya geldik. Kulakkaya Yaylasi’nda yapmamizin en önemli amaci karbon ayak izlerinin sifir oldugu bir yerde yesil büyümeyi konusmak istedik” diye konustu.



Zirve sonrasi çalistay raporu olusturulacak

Yapilacak zirvede ortaya çikarilacak olan çalistay raporunun sorunlara çözüm üretilecek projelerin gelistirilmesi için temel olusturacagini da belirten Prof. Dr. Karadeniz, “Bu zirvede bir çalisma raporu ortaya çikaracagiz. Bu rapor Yesil Büyüme ve Sürdürülebilir Kalkinmanin BM sürdürülebilir hedeflerine atif yapabilecek sekilde ve ülkemizin yesil büyümeyle ilgili stratejisine de yön verebilecek her paydasin görüsünün oldugu bir çalistay raporu ortaya çikaracagiz. Bu raporu tüm ilgili devlet kurumlariyla, STK’larla paylasacagiz. Bu paylasmanin ardindan önemli olan gençlerimizin ve akademisyenlerimizin o eylemin içerisinde olmasi. Bunun arkasindan gelecek oldugunu düsündügümüz en önemli sey aslinda küçük yaslardan itibaren hem AR-GE projeleri hem de farkli etkinliklerle beraber gösterilen sorunlara çözüm üretilecek projelerin gelistirilmesi için temel rapor niteligini tasiyacak olmasidir” ifadelerini kullandi.

Bahçesehir Üniversitesi tarafindan düzenlenen zirveye kurumlarinin temsilcileri, yerel yöneticiler ve akademisyenler de büyük ilgi gösterdi.
Kaynak: İHA