Altieylül'de Keçecilik Sanati Yeniden Hayat Buluyor

Altieylül Belediyesi Sultan Abdülhamid Han Gelisim Merkezi’nde açilan keçe kursu ile unutulmaya yüz tutmus bir zanaat tekrar canlandiriliyor.

Altieylül'de Keçecilik Sanati Yeniden Hayat Buluyor
Altieylül Belediyesi kadinlarin üretimdeki ve ülke ekonomisindeki yerini belirleyen projeleriyle onlara destek olmaya devam ediyor. Altieylül Belediyesi’nin düzenledigi kurslar ile çalisma hayatinin içinde aktif bir sekilde yer alan kadinlar, ekonomiye de can vermeye devam ediyor. Sultan Abdülhamid Han Gelisim Merkezi’nde düzenlenen kurslardan bir tanesi olan keçe kursu ile de kadinlar Tepme Keçecilik zanaatini en ince ayrintisina kadar ögreniyorlar.

Altieylül Belediyesi tarafindan tamamen ücretsiz olarak verilen kurslarda yetisen ve çogunlugu kadinlardan olusan kursiyerler, kurs sonunda aldiklari egitim ve edindikleri tecrübelerle ögrendikleri zanaati hayatta tutarak ekonomiye katkida bulunuyorlar. Kurslarda egitim veren hocalar alanlarinda uzman ve tecrübeli birer egitmen olarak kursiyerler ile zanaatlarini paylasarak bu zanaatin kusaktan kusaga aktarilmasini sagliyorlar. Tepme Keçe zanaatinda Türkiye’nin ve Balikesir’in önemli zanaatkârlarindan biri olan Hülya Görmezoglu da Sultan Abdülhamid Han Gelisim Merkezi’nde egitim veren degerli hocalardan bir tanesi olarak görev yapiyor. Bilinen keçe yapimina ecoprint uygulamalariyla farkli bir bakis açisi kazandiran Görmezoglu “Burada tamamen geleneksel ve özgün çalismalar yapiyoruz. Dis giysileri ve ev yaygilari gibi akliniza gelebilecek her seyi arkadaslarimiz burada icra ederek gelecek kusaklara aktariyorlar. Ürünlerimizi zeytinyagi, sabun, ilik su ve vücudumuzun uyguladigi basinçla yani tepme sistemiyle üretiyoruz. Ürünlerimizde herhangi bir kimyasal kullanmiyoruz. Organik olmayan bir boyamiz da yok. Her seyimiz tamamen dogal oldugu için de vücudumuzun isini korumamiza yardimci oluyor. Hasan Baskanimiz da zaman zaman bizleri ziyaret ederek desteklerini esirgemiyor. Kendisine bizlere bu imkâni sunduklari için tesekkür ediyoruz” seklinde konustu.

Yelek, sal, eldiven, ceket, çizme ve farkli kullanim alani olan aksesuarlarin üretildigi keçe kursu sayesinde bu zanaati korumayi hedeflediklerini dile getiren Altieylül Belediye Baskani Hasan Avci “Sultan Abdülhamid Han Gelisim Merkezi’mizde düzenlemis oldugumuz kiymetli kurslardan bir tanesi de keçe kursumuzdur. Burada egitim alan kursiyerlerimiz hem bu zanaatin yasamasi için çaba sarf ederken hem de üretim yaparak dogrudan ekonomiye katkida bulunabiliyorlar. Bizler de onlarin bu gayretlerinin sonuna kadar arkasinda durarak imkânlar dâhilinde desteklemeye devam edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA