11 Yilda 500 Çocuk Ilik Nakli Ile Sagligina Kavustu

Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) 2011 yilinda 4 odada yapilarak baslanan kemik iligi nakli, su anda 40 odada çocuklara sifa dagitirken, Erciyes Üniversitesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dali Baskani ve Erciyes Üniversitesi Çocuk Kemik Iligi Nakli Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Musa Karakükçü, "Çocuklarimizin bir çogu hiç ’ümit yok’ denilen yerden döndü" dedi.

11 Yilda 500 Çocuk Ilik Nakli Ile Sagligina Kavustu
ERÜ’de 2011 yilinda kurulan ve 4 odada hizmet vermeye baslayan Çocuk Kemik Iligi Nakli Ünitesi aradan geçen 11 yillik süreçte çocuklara sifa dagitmaya devam ediyor. Geçtigimiz yil Kansere Karsi Birlikte Dernegi öncülügünde hayirseverlerin de destegiyle açilan Türkiye’nin en büyük Çocuk Hematoloji/Onkoloji Hastanesi ve Kemik Iligi Nakli Merkezi’ndeki 40 odada devam eden nakiller ile kanserle savasan çocuklar sifa buluyor. 11 yilda 500. nakli yapan merkez, hastalarin umudu oldu.

"Türkiye’de en çok nakli merkezimiz yapiyor"

ERÜ Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bilim Dali Baskani ve Erciyes Üniversitesi Çocuk Kemik Iligi Nakli Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Musa Karakükçü, "Biz 2011 yilinda Erciyes Üniversitesi’nde Çocuk Kemik Iligi Nakli Ünitesi’ni kurduk. Bakanliktan ruhsatimizi aldik ve bu ise basladik. Bu isi yapabilmek için öncelikle Ankara Üniversitesi’nde belli bir süre çalistik. Ondan sonrada yurtdisinda 7-8 ay çalistik. Orada ögrendikten sonra burada kemik iligi nakline basladik. Daha sonra da çok güzel bir ekip kurduk. Bu ekiple birlikte yaklasik 11 senede 500’üncü naklimize geldik. Bu arada kemik iligi nakli konusunda çok haplo nakiller var. Kemik iligi naklinin en zor kismidir. Bu grup hastalarda, hastalarin hem kemoterapiye cevap vermemis olmasi hem de ailede hiçbir kimsenin tam uyumlu verici olmadigi durumda da bu hastalara artik haplo nakil yapabiliyoruz. Eskiden bu hastalarimiza hiçbir sey yapamiyorduk. Su anda alfa beta haplo nakillerini ilk kez yapan yer burasidir ve suanda da bu nakli çocuklara en çok yapan merkez yine Erciyes Üniversitesi’dir. Burada yaptigimiz nakillerde oldukça basarili sonuçlar aldik. Çocuklarimizin bir çogu hiç ’ümit yok’ denilen yerden döndüler ve su anda yasiyorlar" ifadelerini kullandi.

4 odadan 40 odaya

Kemik iligi nakline 4 odada basladiklarini ve suanda 40 ayri odada ayni anda 40 çocuga nakil yapabildiklerinin altini çizen Karakükçü, "Biz kemik iligi nakline ilk önce 4 odada baslamistik. Sonrasinda bu 8 oda da devam etti. Simdi Mehmet Özhaseki’nin destegi ile birlikte Kayserili hayirseverlerin destegi ile birlikte ve tüm Kayseri’nin destegi ile birlikte yaptirilan yeni binamiza geçtik. Bu yeni binada yaklasik 40 tane kemik iligi nakli odasi var ve 40 çocuga ayni anda kemik iligi nakli yapilabilecek bir potansiyel var. Yani 4 odadan 40 odaya çiktik. Insallah bundan sonra daha çok çocuga sifa vermek için ugrasacagiz. Hayirseverlerimizin desteklerini de bosa çikarmamaya çalisacagiz. Yeni yeni tedavileri Türkiye’ye getirip, burada çocuklara sifa olmasi için ugrasacagiz. Bu bir ekip isidir. Biz burada güzel bir ekiple çalisiyoruz. Bu basarilarin hiçbiri tesadüf degil. Yani bir ekip uyumunun sonucu olarak ortaya çikiyor. Biz burada lösemili çocuklar ve kan hastaligi olan çocuklar ve savunma sistemi olmayip ciddi hastaliklari olan çocuklar olsun her türlü tedaviyi yapabilecek kapasitedeyiz. Oldukça modern bir hastane oldu. Insallah ileri de Türkiye’nin çocuk kanser merkezi, çocuk kemik iligi nakli merkezi olarak adlandirilabilecek bir merkez oldu. O yüzden herkesin içi rahat olsun. Her türlü tedavi burada yapilabiliyor. Hastalarini gönül rahatligi ile buraya getirebilirler" diye konustu.

Kaynak: İHA