Güvenlik Kuvvetleri Komutanligindan Falyali Cinayeti Zanlilarinin Türkiye'ye Kaçtigi Haberlerine Tepki

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi, kumarhane isletmecisi Halil Falyali ve soförü Murat Demirtas’i öldüren zanlilarin cinayetin ardindan sürat botu ile Türkiye’ye kaçtigi yönündeki haberlere tepki göstererek, “Faillere ve olayda kullanilan silahlara ulasildigi halkimiz ile paylasilmis ve gündemi isgal eden yorumlar beyhude kalmistir’’ ifadelerini yer verdi.

Güvenlik Kuvvetleri Komutanligindan Falyali Cinayeti Zanlilarinin Türkiye'ye Kaçtigi Haberlerine Tepki
KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, kumarhane isletmecisi Halil Falyali ve soförü Murat Demirtas’i öldüren zanlilarin cinayetin ardindan sürat botu ile Türkiye’ye kaçtigi yönündeki haberlere sert tepki gösterildi. Açiklamada, olay gecesi Sahil Güvenlik Komutanliginin gerekli tüm tedbirlerin aldigi vurgulanarak, basinda çikan bazi haberlerin, saskinlik ve hayretle takip edildigi belirtildi.

KKTC Sahil Güvenlik Komutanligi’nin mevcut gemileri, botlari ve karada konuslu radar birimleri ile KKTC’nin 396 kilometre uzunlugundaki kiyi seridi ile 8 bin 807 kilometre karelik deniz yetki ve sorumluluk sahasinda 7 gün 24 saat kesintisiz olarak görevi basinda oldugu belirtilen açiklamada, “Iddialarin aksine, saldiri sonrasinda deniz alaninda kesif ve gözetleme faaliyetleri en üst seviyeye çikarilmistir. Fikir beyan edenler 8 Subat aksami deniz durumunu göz ardi etmis olmalidir. Gerçek olan o günkü denizin firtinali, sahile yakin yerlerde 1,5-2 metre, açik denizde ise 2-2,5 metre dalga oldugunu ve denizin bu durumunda küçük/süratli teknelerin seyre çikamayacagi hususunun dikkatlerinden kaçmis olmasidir” denildi.

Es zamanli Türkiye Sahil Güvenlik birimleri ile irtibata geçilerek onlarinda müteyakkiz hale getirildigi aktarilan açiklamada, “Böylece karsilikli deniz ve sahil seridi boyunca deniz yolunun tamaminda kesif ve gözetlemenin azami sekilde icra edildigini bilmemeleri nedeni ile farkli yoruma gittikleri düsünülmektedir. Ayrica olay öncesi ve sonrasinda KKTC Kuzey kiyilarinda mevcut limanlarindan giris-çikis yapan yat ve sürat teknesi tespiti bulunmadigini belirtmekte fayda vardir” denildi.

Açiklamada, “Polis Genel Müdürlügü’nün 13 Subat aksaminda yaptigi basin açiklamasi ile devam eden tahkikat sürecinde, faillere ve olayda kullanilan silahlara ulasildigi halkimiz ile paylasilmis ve gündemi isgal eden yorumlar beyhude kalmistir’’ ifadelerine yer verildi.



FALYALI CINAYETI

KKTC’de Falyali’nin bulundugu araca 9 Subat’ta Çatalköy mevkiinde evinin yakinlarinda kimligi belirsiz kisi veya kisiler tarafindan silahli saldiri düzenlemis, saldirida Falyali agir yaralanmis, soförü Murat Demirtas ise hayatini kaybetmisti. Girne Akçiçek Hastanesi’nde yapilan ilk müdahalenin ardindan ambulans ile Yakin Dogu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesine sevk edilen Falyali’nin yapilan tüm müdahalelere ragmen hayatini kaybettigi bildirilmisti.

Falyali ve soförü Demirtas’in öldürüldügü silahli saldiri ile baglantili olabilecegi düsünülen Veysel Sari ve Musa Çiçek, "tasarlayarak adam öldürme", "kanunsuz atesli silah ve patlayici madde kullanma, tasima", "kasti hasar ve yerlesim yerinde ates açma" suçlamalarindan, Falyali’nin 2 yakin korumasi Türkistan Gülce ve Halil Isik da silahli saldirinin oldugu gece kanunsuz atesli silah ve patlayici madde kullanma, tasima ve yerlesim yerinde ates açma suçlarindan Girne Kaza Mahkemesi’ne çikarilmisti. Falyali cinayetiyle ilgili 6 kisi gözaltinda tutuluyor.

(Emir Abdurrahman Bulut/IHA)
Kaynak: İHA