Savas Açiklamasi 'Expo Hatay'a Can Suyu Olacak'

Hatay Büyüksehir Belediye Baskani Doç. Dr. Lütfü Savas, 1 Nisan’da açilisini yapacaklari Expo 2021’in, Suriye’de yasanan olaylardan her anlamda olumsuz etkilenen Hatay’a yeniden can suyu olabilecek projeleri hayata geçirmek ve sehrin degerlerini dünya pazarina sunmak için önemli bir yatirim oldugunu söyledi.

Savas Açiklamasi 'Expo Hatay'a Can Suyu Olacak'
Baskan Savas, 1 Nisan’da baslayacak olan Expo 2021 Hatay’i anlatti. Hatay’in marka degerini arttirmak için büyük adimlar attiklarini belirten Savas, Hatay’in turizmi, ticareti, tarimi ve gelecegi için Expo gibi önemli bir organizasyonu kente kazandirdiklarini söyledi.



Expo’nun Suriye’de yasanan olaylardan her anlamda olumsuz etkilenen Hatay’a yeniden can suyu olabilecek projeleri hayata geçirmek ve sehrin degerlerini dünya pazarina sunmak için önemli bir yatirim oldugunu ifade eden Savas, 1 Nisan’da Expo’21 Hatay açilisina herkesi davet etti.

Savas, Expo’21 Hatay’da neler olacagini su sözlerle anlatti:

"Iskenderun-Arsuz ve Antakya-Defne olmak üzere 2 ayri alan tasarladik. Iskenderun’da dünya sehirlerinin katildigi 100 dönümlük bir alan olacak. Antakya kisminda ise Türkiye’den sehirlerin katildigi 220 dönümlük bir alan olacak. Iskenderun’da 8 bin kisilik bir Expo alani bir de 10 bin kisilik bir Expo alanimiz var. Antakya’da 3 bin 500 kisilik bir amfi tiyatromuz var. Gastronomi ile ilgili bir alanimiz var burada sehirlerimiz kendi mutfaklarini tanitma imkani bulacak. Bu alanda bir batti- çikti insaatimiz sirasinda buldugumuz 5. YY’a ait bir sapeli de sergileyecegiz. Sehrimizde yasayan 13 medeniyeti temsil eden bir medeniyetler bahçemiz yer alacak. Tibbi aromatik bitkilerimizin ekili oldugu bir insan figürümüz de alanda olacak.”

Her iki alanin da Hatay var oldukça kente hizmet etmeye devam edecegini söyleyen Baskan Savas, alanlarin ayni zamanda egitim, kültür ve sanat faaliyetlerine de sahne olacagini belirtti.

Yerelden kalkinma çalismalari

Hatay’in ekonomik zorluklari asabilmesi ve kentte yasayanlarin refah seviyesinin yükselmesi için kirsal kalkinma projelerine agirlik verdiklerini de ifade eden Lütfü Savas, bu sayede köyden kente göçü önleyerek kirsalda yasayan insanlarin topraklarinda daha mutlu ve verimli bir sekilde yasamasini saglamayi amaçladiklarini söyledi.



Baskan Savas, çiçekçilik, fidancilik ve bahçe bitkileri yetistiriciligi gibi alanlari Hatay’in yerelden kalkinmasina hizmet edecek sekilde düzenleyip kenti bu alanlarin ticaretinde bir dünyada merkez üssü haline getireceklerini belirtti.

Hatay’da sanayinin kalbi konumundaki Iskenderun’un serbest bölge olmasi için çalisma yürüttüklerini kaydeden Savas, yaz aylarinda bunun için bir çalistay yapmayi planladiklarini ifade etti.

Expo’yu tamamen kendi imkanlariyla yaptiklarini söyleyen Savas, "Hatay, Cumhuriyet ilan edildikten sonra 16 yil daha milli mücadeleye devam etmis bir sehirdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Hatay benim sahsi meselemdir’ demistir. Atatürk’ün böylesine deger verdigi bir sehre ve onun emanetine Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve mevcut hükümetin de sahip çikmasini istiyorum” dedi.

Savas, Hatay’in dünyaya deniz yoluyla da açilabilmesi için Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesinin startini verdiklerini ve bu hususta çalismalarini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA