Sanayi Sektörü Hiz Kesmiyor

Sanayi sektöründe büyümenin devam ettigi belirten Eskisehir Sanayi Odasi (ESO) Baskani Celalettin Kesikbas, tüm sektörleri içine alan sanayi üretim endeksinin ortalamada yüzde 14,4 artis gösterdigini açikladi.

Sanayi Sektörü Hiz Kesmiyor
Sektördeki en yüksek artisin yüzde 49,2 ile yüksek teknolojili ürünlerde yasandigini ve bunu yüzde 22 ile sermaye malinin izledigini ifade eden Kesikbas, “TÜIK verilerine göre 2021 yili aralik ayinda imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dagitimi sektörü endeksi yüzde artti. Madencilik ve tas ocakçiligi sektörü endeksi bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 1,5 azaldi” dedi.



“Tüm temel tüketimde KDV yüzde 1’e çekilmeli”

Gida sektöründeki KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin, enflasyonla mücadele için önemli bir adim oldugunu da söyleyen ESO Baskani Kesikbas, “Sürekli dile getirdigimiz enflasyon sorunuyla ilgili olarak olusturulacak ‘Mücadele Timi’nin olumlu katkilarinin olmasini ümit ediyoruz. Odamizin da her platformda altini çizdigi enflasyonla mücadele kapsaminda temel gida ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e düsürülmesini son derece dogru buluyoruz. Daha önce de ifade ettigimiz gibi, benzer uygulamalarin tüm temel tüketim ürünlerinde yayginlastirilmasi gerektigini düsünmekteyiz” diye konustu.



“Destekler umut verici”

Yeni ekonomi paketinde açiklanan KGF destekli yatirim, ihracat ve isletme destek paketleri sanayiciler ve KOBI’ler için umut verici oldugu degerlendirmesinde bulunan Kesikbas, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme amaciyla toplam 60 milyar liralik 3 destek paketinin uygulamaya alinacak olmasinin üretici firmalar ve KOBI’ler için önemli bir katki saglayacagini isaret etti. Kesikbas, “Tüketime degil, üretime, yüksek teknolojiye ve ihracata odakli bu yeni ekonomik paket sanayicilerimizin uzun zamandir dile getirdigi taleplerin karsilanmasi noktasinda ciddi bir adim. 60 milyarlik KGF’nin sanayicimiz için olusturulan desteklerin baslangici oldugunu duymak mutluluk verici” dedi.



“ESO’nun arastirmasinda enflasyon endisesi öne çikiyor”

Ekonomide yasanan tüm darbogazlara ragmen 2021 yilinin üretim sektörü için genel olarak güçlü bir yil oldugunu bildiren ESO Baskani Kesikbas, konuyla ilgili olarak sunlari söyledi:

“Son çeyrekte sanayi üretimi ortalamada yüksek bir büyümeyi yakalayarak çift haneli GSYH büyümesi beklentimizin önemli itici güçlerinden biri oldu. Öncü göstergeler, sanayi üretiminde olumlu seyrin 2022’de devam edebilecegine isaret ediyor. Diger taraftan, ocak ayinda dogalgaz ve elektrik temininde yasanan sorunlar nedeniyle sanayi üretiminde ciddi bir gerileme söz konusu. 2022 yili geneli için dis talebin artmasi beklentisi ile özellikle ihracat gerçeklestiren sektörlerde büyümenin devam edecegini öngörüyoruz. Bununla birlikte TL’de yasanan deger kaybinin iç talebe çalisan bazi sektörlerde maliyet kalemlerini etkileyebilecegini düsünüyoruz. Eskisehir Sanayi Odasi tarafindan yapilan arastirmalarda belirgin sekilde öne çikan enflasyon endisesi ile tüketimin öne çekilmesi de 2022 yilinin büyümesini olumsuz etkileyebilecek bas etken olarak degerlendirilmekte.”

“Ihracat odakli üretime önem verilmeli”

Ana ihracat pazarlarindaki toparlanmanin, sanayi üretimindeki gelisim için en önemli basliklardan biri olmaya devam edecegine deginen Kesikbas, “Sanayi üretiminde, dünya genelinde ilimli bir tablonun hâkim olmasi, salgin nedeniyle gerileyen hizmet talebinin mal talebine katkida bulunmasi ve salgina dair uzun vadeli belirsizliklerin hafiflemesi sonucu yatirim mallarina olan talebin artmasi da 2022 yilinda imalat sektörüne yansiyacaktir. Önümüzdeki dönemde Omicron varyantina iliskin gelismeler, tedarik zinciri dönüsümleri ve emtia fiyatlarindaki seyir yakindan takip edilerek kontrol altina alinmalidir. Sanayinin hiz kesmemesine iliskin destekler ve yapisal ekonomik reformlar devam etmelidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA