Isviçre'de Sandik Çikis Anketine Göre Halkin Yüzde 79'U Hayvan Deneylerini Destekledi

Isviçre’de hayvan deneylerinin yasaklanmasi için düzenlenen referandumda sandik çikis anketine göre halkin yüzde 79’u hayvan deneylerini destekledi.



Isviçre’de halk, hayvan haklari savunucularinin gerekli destegi toplamasinin ardindan hayvanlar üzerinde yapilan deneylerin yasaklanmasi için referanduma gitti. Ülkenin devlet yayincisi Isviçre Radyo ve Televizyonu (SRF) tarafindan yapilan sandik çikis anketine göre, oy verenlerin yüzde 79’u referandumda “hayir” oyu vererek, hayvan deneylerini destekledi.

Sandik çikis anketine göre, oy verenlerin yüzde 21’i ise söz konusu deneylerin yasaklanmasi yönünde oy kullandi. Referandumda oylarin çogu posta yoluyla kullanilirken, nihai sonuçlarin ilerleyen saatlerde açiklanmasi bekleniyor.

Halkin bir kismi hayvanlar üzerindeki deneylerin yasaklanmasinin önemli ilaç ve asilarin ithalatini engelleyecegini, bir kismi ise arastirmacilarin ilaçlari ve kimyasallari test etmek için hayvanlari kullanmadan yeni yöntemler gelistirebileceklerini savunuyor.

Ilaç sektörüne ev sahipligi yapan ülkede, Ilaç devleri Roche ve Novartis, yeni ilaçlar gelistirmek için hayvan testlerinin gerekli oldugunu ifade etti.



Isviçre’deki hükümet istatistiklerine göre, 2020’de 550 binden fazla hayvan laboratuvar deneylerinde öldü. Deneyler kapsaminda 400 bin fare ve siçan, yaklasik 4 bin 600 köpek, bin 500 kedi, bin 600 at, çok sayida primat, inek, domuz, balik ve kus telef oldu.

Tütün ürünlerine ait reklamlarin kisitlanmasina yüzde 57 destek

Referandum kapsaminda halka ayrica, yerel medyaya mali destegin artirilip artirilmamasi ve tütün ürünlerine ait reklamlarinin kisitlanip kisitlanmamasi yönünde de karar vermeleri istendi. SRF’nin sandik çikis anketine göre, oy verenlerin yüzde 57’si tütün reklamlarina yönelik daha fazla kisitlamanin uygulanmasina “evet” oyu verdi.

Tütün reklamlarinin kisitlanmasi halinde, reklam panolarinda, gazetelerde, sinema salonlarinda, kültürel etkinliklerde ve çevrimiçi ortamda tütün reklamlari yasaklanacak.

Kisitlamayi destekleyenler, tütün ürünlerindeki reklam düzenlemelerinin siki olmamasi nedeniyle tütün kullanimini engelleme çabalarinin sekteye ugradigini düsünüyor.

Avrupa’daki diger ülkelerle kiyaslandiginda tütün ürünlerine yönelik reklamlarda siki kontroller uygulanmayan Isviçre’de, televizyon ve radyo disinda, ulusal düzeyde genel olarak yasal.

Sigara sirketleri reklam kisitlamasini engellemek için lobi yapiyor

Dünyanin en büyük tütün firmasi Philip Morris International da dahil olmak üzere büyük tütün sirketlerinin genel merkezleri Isviçre’de yer alirken, söz konusu sirketler reklam düzenlemelerindeki kisitlamalari engellemek amaciyla uzun süredir lobi yaptigi biliniyor.

Isviçre’de yerel medyaya mali destege de “hayir” denmesi bekleniyor

SRF’nin anketine göre, hükümet tarafindan yerel medyaya verilen mali destegin yüzde 56 ila yüzde 44 oraninda artirilmasina ise oy verenlerin büyük kisminin “hayir” oyu demesi bekleniyor. Söz konusu yasaya evet denmesi halinde hükümet 151 milyon Isviçre Frangi tutarinda bir yardim paketi saglayarak, yerel gazete ve radyo istasyonuna mali destek saglayacak.

Hükümet, reklam gelirleri son yillarda büyük darbe alan ve dijital medyaya geçiste zorlanan medya sirketlerine yardim etmek için devlet finansmanina ihtiyaç oldugunu savunurken, sag partiler, söz konusu yardim paketi ile kamu parasinin bosa harcanacagini ve bunun esas olarak daha büyük medya gruplarinin yararina olacagini öne sürdü.
Kaynak: İHA