Eski Afganistan Cumhurbaskani Karzai'den Biden'a Tepki Açiklamasi 'Afgan Halkinin Parasina El Koymak Adaletsizliktir'

Afganistan’in eski Cumhurbaskani Hamid Karzai, ABD Baskani Joe Biden’in Afganistan’in el konulan 7 milyar dolarlik rezervinin 3,5 milyar dolarini 11 Eylül kurbanlari için ayirmasi kararina tepki göstererek, “Afganistan halkinin parasina alikoymak adaletsizliktir. Afgan halkina karsi bir vahsettir” dedi.

Eski Afganistan Cumhurbaskani Karzai'den Biden'a Tepki Açiklamasi 'Afgan Halkinin Parasina El Koymak Adaletsizliktir'


Afganistan’in eski Cumhurbaskani Hamid Karzai, ABD Baskani Joe Biden’a tepki gösterdi. Afganistan’in baskenti Kabil’de düzenledigi basin toplantisinda konusan Karzai, Afganistan’in ABD tarafindan el konulan 7 milyar dolarlik rezervinin 3,5 milyar dolarinin 11 Eylül kurbanlari için ayrilmasini elestirerek, söz konusu paranin çogunun görev süresi boyunca toplandigini ifade etti.

ABD tarafindan el konulan paranin ne kendi hükümeti ne de eski Devlet Baskani Esref Gani hükümetine ait olmadigini vurgulayan Karzai, “Bu para Afganistan halkina ait. Bu Afgan halkinin malidir ve Afgan halki bu mülkün gerçek sahipleridir. Baskan Joe Biden’dan kararini yeniden gözden geçirmesini ve Afgan varliklarinin tamamini Afganistan halkina geri vermesini talep ediyorum" ifadelerini kullandi.

11 Eylül saldirilarindan Afganlarin sorumlu olmadigini vurgulayan Karzai, "Kurbani kimse cezalandiramaz" dedi.

Karzai, “Afganistan halki, Amerikan halkinin acisini paylasiyor, 11 Eylül trajedisinde hayatini kaybedenlerin ailelerinin ve sevenlerinin acisini paylasiyor. Afgan halki hayatini kaybedenlerin aileleri kadar magdurdur. Afganistan halkinin parasina el koymak adaletsizliktir. Afgan halkina karsi bir vahsettir” ifadelerini kullandi.

Terör örgütü El Kaide lideri ve 11 Eylül’ün beyni olan Usame bin Ladin’in Afganistan’a Afganlar tarafindan degil, Pakistan’dan gelen yabancilar tarafindan getirildigini ifade eden Karzai, Usame bin Ladin’in daha sonra Pakistan’a geri gönderildigini ve orada öldürüldügünü belirtti.

Karzai, Usame bin Ladin’in eylemlerinin bedelini Afganlarin ödememesi gerektigini belirtti.



Biden, Afganistan’a ait rezerv hakkindaki kararnameyi imzaladi

Imzaladigi kararnameyle Afganistan’in dondurulmus 7 milyar dolarlik rezervinin tamaminin kullanima açan Biden, söz konusu rezervin 3,5 milyar dolarlik kisminin insani yardim olarak dogrudan Afgan halkina aktarilmasina, kalan 3,5 milyar dolarin ise 11 Eylül kurbanlari için ayrilmasina karar vermisti.
Kaynak: İHA