Almanya Cumhurbaskani Steinmeier'den Putin'e Açiklamasi 'Demokrasinin Gücünü Hafife Alma'

Almanya’da cumhurbaskanliginda ikinci döneme seçilen Frank Walter Steinmeier, Rusya Devlet Baskani Valdimir Putin’e seslenerek, “Demokrasinin gücünü hafife alma. Biz barisçi bir komsuluk istiyoruz, karsilikli saygi istiyoruz. Ukrayna’nin boynundan ipi çikarin, birlikte çözüm arayalim“ dedi.

Almanya Cumhurbaskani Steinmeier'den Putin'e Açiklamasi 'Demokrasinin Gücünü Hafife Alma'


Almanya’da yapilan cumhurbaskanligi seçiminde federal kongrede bin 472 delegenin bin 45’inin destegini alan 66 yasindaki Frank Walter Steinmeier ilk turda yeniden Cumhurbaskani seçildi. Ikinci dönemine seçilen Steinmeier yaptigi konusmada, partiler üstü bir cumhurbaskani olmaya devam edecegi sözünü vererek, görevinin ülkede yasayan herkese hizmet etmek oldugunu vurguladi. Konusmasinda demokrasi vurgusu da yapan Steinmeier, “Görevim süresince demokrasinin yaninda olanin yaninda olacagim, demokrasinin karsisinda olanin da karsisinda olacagim“ dedi.



Steinmeier, Covid-19 politikasinin radikal ve siddetli muhalifleriyle mücadele edeceginin altini çizerek, “Pandemi sikintisi içinde yara açanlar, nefret ve yalanlar saçanlar, ’korona diktatörlügü’ hikayeleri uyduran, polislere, hemsirelere, belediye baskanlarina karsi tehdit ve siddetten dahi çekinmeyenlere sunu söylüyorum. Buradayim, kaliyorum” diye konustu.

Cumhurbaskani olarak tartismaktan da çekinmeyecegini dile getiren Steinmeier, “Federal Baskan olarak tartismadan çekinmeyecegim, demokrasinin tartismaya ihtiyaci var. Ama kirmizi bir çizgi var ve kirmizi çizgimiz nefret ve siddetten geçiyor. Bu ülkede bu kirmizi çizgiyi korumak zorundayiz" ifadelerini kullandi. Demokrasinin önündeki zorluklarin hafife alinmamasi konusunda da uyarilarda bulunan Steinmeier, içerdeki ve disaridaki demokrasi muhaliflerinin pandemi sirasinda kurumlar, özgür bilim ve özgür medya hakkinda süphe yaydigini belirtti.



“Ukrayna’nin boynundan ipi çikarin, birlikte çözüm arayalim“

Ukrayna-Rusya arasinda yasanan gerginlige de deginen Steinmeier, sadece Ukrayna’da degil, Dogu Avrupa’da yer alan pek çok ülkede korkunun arttigini dile getirdi. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e seslenen Steinmeier, “Demokrasinin gücünü hafife alma. Biz barisçi bir komsuluk istiyoruz, karsilikli saygi istiyoruz. Ukrayna’nin boynundan ipi çikarin, birlikte çözüm arayalim“ dedi.



Avrupa’daki büyüyen savas tehlikesi konusunda uyarida bulunan ve Ukrayna çevresindeki gergin güvenlik durumundan Rusya’yi sorumlu tutan Steinmeier, "Dogu Avrupa’da bir askeri çatismanin, bir savasin ortasindayiz ve bundan Rusya sorumludur" dedi.

Cumhurbaskani Steinmeier, "Rusya’nin asker konuslandirmasini yanlis anlamak mümkün degil. Bu Ukrayna için bir tehdit. Ancak Ukrayna halkinin korku ve tehdit olmadan yasama, kendi kaderini tayin etme ve egemenlik hakki var. Bunu yok etmeye çalisan herkese kararlilikla cevap verecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA