YUVAM Hesaplari Ile Ilgili Usul Ve Esaslar Belirlendi
Resmi Gazete’de yayimlanan Merkez Bankasi tebligine göre, yurtdisinda yerlesik vatandaslarin dolar, euro ve sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabi ve döviz cinsinden katilim fonu hesabi bakiyeleri, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüsüm kuru üzerinden TL’ye çevrilerek YUVAM hesabi açilacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’nin (TCMB) ’Yurt Disinda Yerlesik Vatandaslar Mevduat ve Katilim Sistemi (YUVAM) Hesaplari Hakkinda Tebligi" Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre, YUVAM hesaplarinin vadeleri Merkez Bankasinca yayimlanacak usul ve esaslarda belirlenecek.
YUVAM hesaplarina dönüstürülen döviz tutarlari üzerinden anaparasina vade gruplarina göre saglanacak ilave getirinin oranlari ve usulü Merkez Bankasinca yayimlanacak usul ve esaslarda belirlenecek. Ilave getiri döviz bazinda anaparanin Türk lirasi karsiligi üzerinden hesaplanir ve Türk lirasi olarak ödenecek. Yurt disinda yerlesik vatandaslarin ABD dolari, Euro ve Ingiliz sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabi ve döviz cinsinden katilim fonu hesabi bakiyeleri hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüsüm kuru üzerinden Türk lirasina çevrilerek YUVAM hesabi açilacak.
Banka tarafindan Merkez Bankasinin hesabina aktarilan dövizler, Merkez Bankasinca dönüsüm kuru üzerinden satin alinir ve karsiligi Türk lirasi ilgili bankaya aktarilacak. Bankanin mevduat hesabina uygulayacagi faiz orani Merkez Bankasi tarafindan belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oraninin altinda olamayacak. Katilma hesabina saglanacak getirinin Merkez Bankasi’nin katilim bankalari ile açik piyasa islemleri kapsaminda yaptigi bir hafta vadeli geri satim vaadi ile alim islemlerinde olusan maliyetten düsük olmasi halinde aradaki farki katilim bankaciligi esaslari çerçevesinde katilim bankasi karsilayabilir, karsilanmayan kisim için Merkez Bankasi tarafindan ödeme yapilmayacak.
Vade sonu islemleri
Vade sonunda YUVAM hesabi sahibine anapara ile faiz, katilma hesabi sahibine ise vade sonundaki katilma hesabi bakiyesi banka tarafindan ödenecek. Vade sonunda hesap sahibinin vade sonu kuru üzerinden hesaplanan döviz bazinda anaparasi ile Merkez Bankasinca saglanacak ilave getiri tutari toplamini elde etmesi esas olacak. Katilma hesaplarinda katilim bankaciligi esaslari geçerli olacak. Vade sonu kurunun dönüsüm kurundan yüksek olmasi ve kur farki üzerinden hesaplanan tutarin banka tarafindan ödenecek faiz/kâr payindan yüksek olmasi durumunda, kur farki üzerinden hesaplanan tutardan faiz veya kâr payi düsülerek hesaplanan tutar ile Merkez Bankasi tarafindan saglanacak ilave getiri tutari Merkez Bankasinca mevduat veya katilma hesabi sahibine ödenmek üzere ilgili bankaya aktarilacak. Vadeden önce çekim yapilmasi durumunda Merkez Bankasi tarafindan kur farki ve ilave getiri tutari ödenmeyecek.
Istisnalar
16/10/2006 tarihli ve 2006/11188 sayili Mevduat ve Kredi Faiz Oranlari ve Katilma Hesaplari Kâr ve Zarara Katilma Oranlari ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu Islemlerde Saglanacak Diger Menfaatler Hakkinda Bakanlar Kurulu Kararinin 4 üncü maddesinin birinci fikrasi ile 10/2/2020 tarihli ve 31035 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Mevduat ve Kredi Faiz Oranlari ve Katilma Hesaplari Kâr ve Zarara Katilma Oranlari Hakkinda Teblig (Sayi: 2020/3)’in 3 üncü maddesinin birinci fikrasinin birinci cümlesi ve dördüncü fikrasi hükümleri bu Teblig kapsaminda açilacak Türk lirasi mevduat ve katilma hesaplarina uygulanmayacak.