Türk Süsleme Ve Geleneksel El Sanatlari Kursu Sona Erdi

Balikesir Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün düzenledigi Türk Süsleme Sanatlari ve Geleneksel El Sanatlari kursuna katilan ve sinavda basarili olan kursiyerler Kültür ve Turizm Bakanligi’ndan “Usta Ögretici Belgesi” almaya hak kazandi.

Türk Süsleme Ve Geleneksel El Sanatlari Kursu Sona Erdi
Kültür ve Turizm Bakanligi ile Milli Egitim Bakanligi’nca yapilan Yaygin Kültürel Egitim Faaliyetleri Plani dahilinde; “Geleneksel El Sanatlari” ve “Geleneksel Türk Süsleme Sanatlari” alaninda yapilan eserleri tanitarak unutulmaya baslayan el sanatlarini yasatmak, tahribini ve yok olmasini önlemek, tanitimini yaparak aslina uygun olarak yeni elamanlar ve ustalar yetistirerek gelecek kusaklara aktarilmasini saglamak amaci ile 2022 yili içinde açilan geleneksel “Keçe Aksesuarlari Yapimi Kursu” ile “Balikesir Pullusu Kursu” tamamlandi.

Balikesir’in unutulmaya yüz tutmus geleneksel Balikesir Pullusu isleme teknikleri ile “Manav Pullusu”, “Minyatür Kaftan”, “Abiye” “Fortföy”, “Çanta”, “Keseler”, Minyatür Saz Kaftani”, “Kina Örtüsü”, “Antika Gelinlik”, “Taki”, “Tepsi”, “Kaftan” gibi çesitli ürünler sekillendirilerek 13 ürün elde edildi. Ayrica, Keçe Aksesuari Kursunda sapkaya, atkidan eldivene, kolyeden, küpeye kemerden, çantaya ev aksesuarina ve hayal edilebilecek daha pek çok ürün farkli objeye dönüsebilmektedir. Balikesir’in kültürel bir degeri olan Keçe maharetli kursiyerlerin elinde zeytinyagli sabun ve ilik su ile doku haline getirilmis sapka, sal, hali, ceket, yelek, abajur, çizme, patik gibi 21 çesit ürün yapilarak Balikesir’e kazandirildi.

Balikesir Il Kültür ve Turizm Müdürlügü’nün yetki ve sorumlulugunda sürdürülen Türk Süsleme Sanatlari ve Geleneksel El Sanatlari kurslarindan olan “Keçe Aksesuarlari Yapimi Kursu” “Balikesir Pullusu Kursu” Kurs Sonu Sinavlari Il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Mazak Baskanliginda, Kurs Yöneticisi Folklor Arastirmacisi S. Ebru Ekici, Altieylül Halk Egitim Merkezi Müdürü Filiz Çelik, Bandirma Ilçe Halk Egitim Merkezi Müdürü Cüneyt Taskin ile Kurs Egiticisi Hülya Görmezoglu, Nurhan Sökmen ve Aise Mübecel Bolat tarafindan yapildi. Kursa katilan ve sinavda basarili olan kursiyerler Kültür ve Turizm Bakanligi’ndan “Usta Ögretici Belgesi” almaya hak kazandi.
Kaynak: İHA