Fendoglu, 'Kirsal Bölgeye Yatirim Destekleri Verilmeli'

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili ve partinin MYK üyesi Mehmet Fendoglu, TBMM’de yaptigi konusmada, “Kirsal bölgeye yatirim destekleri verilmeli” diyerek, çiftçilerin sorun ve taleplerini dile getirdi.

Fendoglu, 'Kirsal Bölgeye Yatirim Destekleri Verilmeli'
TBMM Genel Kurulu’nda Tarim ve Orman Bakanligi bütçesi üzerine MHP Grubu adina yaptigi konusma yapan Fendoglu, “Kadin yetistirici, çiftçi ve kadin çobanlara sosyal güvence destegi saglanmali. Genç girisimci çiftçiler ve üreticiler daha çok desteklenmeli; Kirsaldan göçün ve issizligin önüne geçilmeli. Girdi maliyetindeki artislar çok oldugunda da piyasa dengesi olusturulmalidir” dedi.

Fendoglu, Malatya ile ilgili tarim ve sulama ilgili projeleri de dile getirdi.

“Tarimla ilgili herkesin sigortalanmasi lazim”

Fendoglu, “ Artan sehirlesme, hizli ve dijital dönüsüm, salginlar, maalesef, yeni neslin topraktan ve tarimdan uzak yetismelerine neden olmustur. Topragin degerini bilen nesillerin yetismesi için çalismalar baslatmaliyiz ve biliyoruz ki biz, çocuklarimiza topragin degerini anlatabilirsek toprak da gelecek nesillere bakacak. Sonuçta gelecek toprakta, topragimiz da emin ellerde olacak. Bugünkü sel felaketlerinin ve afetlerin ekolojik sistemin bozulmasiyla ilgili oldugunu hepimiz biliyoruz. Yediklerimizin basimiza farkli isler açacagini ve ilaçlara mahkûm birakacagini da biliyoruz. Tüm bunlarin kökü, yediklerimizden yani topraktan geliyor. Topragin burada suçu yok, biz ne yaparsak karsiligini veriyor; bu sebeple toprakla barismamiz lazim. Gidayla ilgili ne yapacagimiza toprakla baristiktan sonra karar vermemiz gerekiyor. Köylerde, yeni tarim politikalarinda umut vadeden gelismeler var. Tarimla ilgili herkesin sigortalanmasi lazim. Bir kisi köyde yasiyorsa bu kisiye ekstra gelir saglanmali; bu, önümüzdeki dönemi kurtaracak bir yatirimdir.

Tarimda disa bagimliligi kaldirip kendi iç dünyamiza ciddi yatirimlar yapabilecek, kendi vatandasina yetebilecek, bunun haricinde de yurt disina ürün satabilecek güçte bir ülkeyiz. Bitki, iklim, toprak, su, doga bir zincirin halkalaridir ve hepsi stratejik öneme sahiptir; halkalardan biri zarar görürse zincirin tümü bundan olumsuz etkilenir. Yas meyve ve sebze ürünlerinin pazarlanmasinda meydana gelen fiyat dalgalanmalari sektörü olumsuz etkilemektedir. Havzalara göre üretim planlamasi yapilarak olusturulan havza bazli ürün destekleme programlari tarim ürünlerinin temininde karsilasilacak sikintilari sona erdirmeye yöneliktir. Ancak, tarim ürünlerinde, hasat öncesinden hasat sonrasina, tüm asamalari içeren yapilar gelistirilmelidir; bunun, isletmelerin üretim maliyetlerini düsürmelerine de olumlu katkilari olacaktir. Tarimsal üretimde erkencilige, geçcilige, kurakliga dayanikli, verim ve kaliteyi artirmaya yönelik çalismalara da önem verilmelidir. Çünkü bilinçsizce yapilan tarim sürdürülebilirligi öldürebilir” ifadelerini kaydetti.



“GES proje ve desteklerine önem verilip tesvik edilmelidir”

Fendoglu, “Tarimsal isletmelerde altyapi ve mekanizasyon sorunlari bu alanlara yapilacak yatirimlarla iyilestirilebilir. Tarim isletmelerinin ve hayvancilikla ilgili isletmelerin yeni teknolojiye erismeleri tesvik edilmelidir. Tarimin gelismesi sanayimizin gelismesi demektir. Bu gelisme, hem tarima dayali sanayide hem de diger kollarinda üretim artisini tesvik etmektedir. Issizligin ve kirsal kesimden kentsel kesime dogru olan göçlerin azalmasina olumlu katkilar saglayacaktir. Kirsalin gelismesi için köy mahalle statüsü, köy okullari bölgesel olsa dahi açilmasi ve mevzuatin uyumlu hâle getirilmesi gerekir. Damizlik hayvanlarin alimi desteklenmeli ve anaç hayvanlar kesilmemeli; yayla ve meralardaki sosyal ihtiyaçlar için proje destegi verilmeli; meralarin islah projelerine daha çok destek verilmeli; kuru ve sulu arazilerimizdeki yem, bitki çesitliligi artirilmali ve daha çok desteklenmeli; kadin yetistirici, çiftçi ve kadin çobanlara sosyal güvence destegi saglanmali; genç girisimci çiftçiler ve üreticiler daha çok desteklenmeli; kirsaldan göçün ve issizligin önüne geçilmeli; girdi maliyetindeki artislar çok oldugunda da piyasa dengesi olusturulmalidir. Fahis fiyat artis ve spekülasyonlarin önüne geçilmesi gerekir. Kirsalda küçük aile isletmelerine farkli özel destek ve hizmet verilmelidir. GES proje ve desteklerine önem verilip tesvik edilmelidir.

Seçim bölgem Malatya için, 2023 yatirim programina planlama ve proje olarak. Malatya Yarimcahan pompaj sulamasi, rehabilitasyonu proje yapimi. Malatya Darende Gökpinar sulamasi, optimizasyon isi proje yapimi ve daha önceden de taleplerimiz olan Hekimhan Igdir, Kuluncak Alvar, Yazihan Epreme, Kuluncak Kizilhisar, Doganyol Kutan göletleri ile yaklasik 40’a yakin köyümüzdeki taskin koruma yapimlarinin 2023 proje içerisine alinmasini Bakanimizdan talep ederiz” seklinde konustu.



Malatya ile ilgili diger talepler

Malatya ile ilgili taleplerini dile getirmeyi sürdüren Fendoglu, “Yatirim programinda olup da ihalesinin yapilmasini istedigimiz büyük su islerimiz var.Yoncali sulamasi. Yazihan ve Battalgazi Ovasi’ni kapali sisteme çevirecek Boztepe pompaj sulamasi. Yazihan’a hayvancilik besi organize sanayi bölgesinin kurulumunun ve yer tahsislerinin hizli sekilde yapilmasi. Malatya’da toplam 200 bin ton bugday ve arpa hasat edilmektedir. Mevcut Toprak Mahsulleri Ofisi silosunun fiziki sartlari yetersiz olup TMO’nun bünyesinde tarim OSB’nin yanina 30 bin ton yeni silo yapilmasi sehrimiz ve tarim sektörü için de önem arz etmektedir. Türkiye’de ilk olarak balikçilik, su ürünleri ihtisas organize sanayi bölgesi çalismalari ilimizde devam ediyor. Bu OSB kuruldugu zaman ilimize ve ülkemize katkisinin 1 milyar ABD dolari üzerinde olmasi da hedefleniyor. Bu OSB’nin de yatirim planinin alinmasini ve Malatya’mizin bekleyen taleplerinin karsilanmasini Sayin Bakanimizdan talep ederiz. Bu taleplerimize, Bakanlarimizin ilgi alakalari için de sahsim ve Malatya adina tesekkür ediyorum” dedi.



“MHP Lideri o hedefi 2010 yilinda göstermisti”

Hedef 2023 ifadesinin 2010 yilinda MHP Lideri Devlet Bahçeli tarafindan dile getirildigini hatirlatan Fendoglu, “2023’te de tarimda lider ülke Türkiye olsun. Ki son günlerde çok söyleniyor "2023" "hedef 2023" "lider ülke Türkiye" Tabii "lider ülke Türkiye" vizyonunu Sayin Devlet Bahçeli 31 Ekim 2010 tarihinde, altini çiziyorum 31 Ekim 2010 tarihinde, Ankara’da yaptigi Millet ve Devlet Bekasi için Güç Birligi Toplantisi’ndaki konusmasinda Milliyetçi Hareket Partisinin hedefinin 2023 oldugunu vurgulamisti. Bu çerçevede, gelecek on iki yillik döneme iliskin ekonomik, sosyal ve siyasi politikalarimizi "Hedef 2023, Yükselen Ülke Türkiye" vizyonuyla kamuoyuyla paylasmisti ve o gün söyle hitap etmisti: "Degerli dava arkadaslarim, ’2023’e Dogru Yükselen Ülke Türkiye’ vizyonumuzun temel hedefi, Milliyetçi Hareket Partisinin, Türkiye’yi bölgesinde ve küresel alanda her bakimdan bir güç merkezi hâline getirmektir. Amacimiz, Türkiye’nin siyasi istikrar ortaminda ekonomik büyüme ve sosyal gelismesini saglayarak, millî birligini koruyarak topyekûn bir milli seferberlik baslatmasi ve bütün imkân ve kaynaklarini bu büyük hedefe ulasmak için harekete geçirmektir. Milliyetçi Hareket Partisi, cumhuriyetimizin 100’üncü yilini idrak edecegimiz 2023 yilina kadar bölgesinde lider, küresel alanda bir güç merkezi haline gelmis Türkiye idealini bütün unsurlariyla gerçeklestirmeye kararlidir." Evet, on üç yil önceki konusmasinda "Hedef 2023, Lider Ülke Türkiye Projesi"dir. Liderlik, ülkesi, davasi ve fikirleri için, insanlari ortak bir hedefe ulastirmak için harekete geçirme yetenegidir. Lider, kendisinde bulunan mevcut gücü ve motivasyonu halkina ve dava arkadaslarina kazandirabilendir. Lider, eylemin ilham kaynagi ve yöneticisidir; on üç yil önceden, yilmadan, yorulmadan, bikmadan öngördügü hedefi ve yol haritasini çizendir. O lider Bilge Liderimiz, Genel Baskanimiz Devlet Bahçeli Bey’dir. Bilge Liderim Devlet Bahçeli’ye Allah saglik, sihhat ve uzun ömürler nasip etsin. Bu vesileyle bütçemize olumlu oy kullanacagimizi ve bütçemizin ülkemize ve milletimize hayirlara vesile olmasini Cenab-i Allah’tan niyaz ederim” diye konusmasini tamamladi.
Kaynak: İHA