Peru'da Pedro Castillo'nun Görevden Alinmasi Sonrasi Ülkenin Yeni Baskani Dina Boluarte Yemin Ederek Göreve Basladi

Peru’da Çarsamba günü yasanan siyasi kriz nedeniyle görevine son verilerek gözaltina alinan eski Baskan Pedro Castillo’nun yerine Baskan Yardimcisi Dina Boluarte yemin ederek göreve geldi.

Peru'da Pedro Castillo'nun Görevden Alinmasi Sonrasi Ülkenin Yeni Baskani Dina Boluarte Yemin Ederek Göreve Basladi
Peru Cumhuriyet Kongresi’nde Çarsamba günü yapilan oylama sonucunda ülkenin yeni baskani seçilen Dina Boluarte, kisa süre sonra kongrede yemin ederek göreve basladi.

Eski Baskan Pedro Castillo hükümetinde baskan yardimciligi yapan 60 yasindaki solcu avukat Dina Boluarte ayni zamanda ülkenin ilk kadin kadin devlet baskani oldu.

Kongredeki kürsüde “Tanri, anavatan ve anayasa” üzerine yemin ettikten sonra yasa geregi bugünden itibaren 28 Temmuz 2026 tarihine kadar görevde bulunacagini belirten Dina Boluarte, konusmasinda ulusal egemenligi savunacagini, ülke anayasasi ve tüm yasalara uyacagini ve uygulayacagini taahhüt etti.

Çarsamba sabahi eski Baskan Pedro Castillo’nun kongreyi feshetme karari ile ülkede baslayan siyasi krizin ardindan Peru Cumhuriyet Kongresi’nde yapilan oylama sonucunda mevcut Baskan Pedro Castillo’nun görevden alinmasi ve yerine ise Baskan Yardimcisi Dina Boluarte’nin getirilmesi karari alinmisti. Karar sonrasi Peru Ulusal Polisi yasa geregi Pedro Castillo’yu gözaltina alarak baskent Lima Valiligine teslim etmisti.
Kaynak: İHA