Cumhurbaskani Açikladi Ilçe Halki Daha Fazla Üretim Için Hizlandi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Eskisehir‘in Inönü ilçesinden kendisine manda sütü ürünlerinin geldigini açiklamasi üzerine yasanan talep patlamasina ilçe halki yetismeye çalisiyor.

Cumhurbaskani Açikladi Ilçe Halki Daha Fazla Üretim Için Hizlandi
Inönü’de manda sütünden yapilan yogurt, kaymak ve peynir gibi ürünler sifa kaynagi olarak biliniyor. Genellikle ilçedeki kadinlar tarafindan hazirlanan lezzetler, Türkiye’nin farkli bölgelerine gönderiliyor. 50 üretici tarafindan yetistirilen yaklasik 200 manda, ilçenin önemli bir gelir kaynagi olarak kabul ediliyor. Inönü Belediyesi’nin destekleriyle sürdürülen manda yetistiriciliginin, önümüzdeki süreçte yapilacak yatirimlarla daha fazla haneye ve hayvan sayisina ulasmasi hedefleniyor. Ayrica manda etinden yapilan sucuklar ise neredeyse yok satiyor. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kendisine gönderilen manda sütü ürünlerini açiklamasi sonrasinda ilçeye talep artti. Türkiye’nin birçok noktasindan manda ürünleri için siparisler verilmeye baslandi. Ilçede halki da mandalarina gözleri gibi bakmaya basladi.

Sayilari artan mandalarin meralarda yayilmasi görüntülendi. Özellikle suyu seven ve içinde gezinen mandalar renkli görüntüler olusturdu.

Ilçede manda yetistiricisi olan Yasin Küçükçiftçi, ilçede yaklasik 200 civarinda manda bulundugunu ifade ederek, “Eskisehir bazina baktigimizda ise 550-600 civarinda seyrediyor. Bu sayilar her geçen gün artmakta, ürünün kalitesine ve talebine bagli olarak artis göstermektedir. Bildiginiz üzere Inönü ilçesinden cumhurbaskanimiza da yogurt ve kaymaklar gidiyor. Manda ve manda ürünlerinde üretici olarak geçen yillara göre gözle görülür miktarda artis gözlemledik. Süt ve süt ürünlerindeki kolay bozulma neticesiyle çok uzak yerlere gönderim saglayamiyoruz. Bu da ürünümüzün kalitesinin bozulmamasi açisindan önemli. Cumhurbaskani, ‘Yogurdumu kaymagimi Inönü’den aliyorum’ dedikten sonra ürünlerimizin taleplerinde acayip bir patlama gördük. Bu patlama bize iyi yansidi, degerlendi ya da kiymeti anlasildi diyebilirim” dedi.

Küçükçiftçi, “Halk elinde manda islah sistemine girebilmemiz, devletin verdigi desteklerden daha fazla yararlanabilmemiz için 850 manda isteniyor. Ancak Eskisehir ili olarak biz bu 850 mandayi kapsayamiyoruz. Birligimizin biraz daha ileri seviyeye gitmesi ve halkin bu bazda manda üretimine daha çok deger vermesi için Eskisehir’in manda islah sistemine dahil edilmesini diliyoruz.” diye konustu.

“Manda hassas bir hayvan”

Mandalara bakan çoban Emrah Yildiz ise, “Sabah dokuz aksam bes çikartiyoruz. Burada sabahtan belli bir merada güdüm yapiyoruz, ögleden sonra baska bir meraya geçiyoruz. Suya gelirken buraya geliyoruz. Bakimi kolay ama manda hassas bir hayvan. Su anda dogal olarak her seyi yiyor. Her gün öglen 12.30-13.30 arasi, bir buçuk saat civari suya giriyorlar. Kara sigir girmez, disarida yatar” diye konustu.

Kaynak: İHA