Almanya Tarihinin En Büyük Finansal Skandali Wirecard Davasi Basladi

Almanya tarihinin en büyük finansal skandali olarak adlandirilan ve 3 eski yöneticinin yargilandigi Wirecard davasi, Münih Mahkemesinde basladi.

Almanya Tarihinin En Büyük Finansal Skandali Wirecard Davasi Basladi


Almanya tarihinin en büyük finansal skandali olarak adlandirilan Wirecard davasi, Münih Mahkemesinde basladi.

Yargilananlar arasinda sirketin eski CEO’su Markus Braun, Dubai’deki bir Wirecard subesinin eski Genel Müdürü Oliver Bellenhaus ve eski bas muhasebecisi var. Savci, saniklari Wirecard’in 2015’ten bu yana bilançolarini yanlis sunmak, piyasa manipülasyonu, güveni suiistimal ve ticari çete dolandiriciligiyla suçluyor. Saniklarin Wirecard’i halka "hizla büyüyen, son derece basarili bir FinTech sirketi" olarak tanittigini açiklayan savci, hiç olmayan ticari iliskilerin varmis gibi gösterildigi ve cirolarin yükseltildigini belirtti.



Uzmanlar, Wirecard’in iflasinin, 20 milyar eurodan fazla degeri olan varliklari yok ettigini tahmin ediyor.

Skandalin ana figürü olarak kabul edilen Jan Marsalek ise hala kayip. 19 Haziran 2020 aksami Avusturya’nin baskenti Viyana yakinlarindaki küçük bir havaalanindan Belarus’un baskenti Minsk yönüne kaçtigi belirlenen Marsalek’in hala Rusya’da oldugu düsünülüyor. Yetkililer, sirketin manipülatif islemlerinin yapildigi Asya bölgesinden sorumlu olan Marsalek’in ortaya çikmamasi durumunda, bu skandali aydinlatmanin zor olacagi üzerinde duruyor.

Çevrimiçi platformlara ödeme islemlerinin altyapisini saglayan sirket, 2020 yilinin Haziran ayinda iflas etmisti. Almanya’nin en büyük 30 sirketi arasinda bulunan Wirecard, 1,9 milyar euroyu askin paranin kayboldugunun ortaya çikmasi sonrasi iflas basvurusu yapmisti. Sirketin ayrica 3,2 milyar euro borçlu oldugu belirlenmisti.
Kaynak: İHA