Putin Açiklamasi 'Rusya Yalnizca Düsman Saldirisina Yanit Vermek Için Nükleer Silah Kullanir'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ellerinde nükleer silah olmasina ragmen bu silahlari ilk kullanan tarafin kendilerinin olmayacagini belirtirken, "Rusya yalnizca düsman saldirisina yanit vermek için nükleer silah kullanir" dedi.

Putin Açiklamasi 'Rusya Yalnizca Düsman Saldirisina Yanit Vermek Için Nükleer Silah Kullanir'
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Rusya Insan Haklari Konseyi toplantisina video konferans yoluyla katildi.

Batili ülkeler ile yasadiklari gerilime deginen Putin, küresel boyutta nükleer savas tehdidinin arttigina isaret etti. Nükleer savas tehdidinin büyüdügüne dikkat çeken Putin, "Rusya (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci olmayacak. Bu araçlara (nükleer silahlara) sahibiz ve bunlar tüm nükleer ülkelerden daha gelismis ve daha modern seviyede. Bugün için bu açik bir gerçek. Bu silahlari tüm dünyaya bir ustura gibi sallama niyetinde degiliz. Nükleer silaha sahip olmak, çatismalarin genislemesini provoke etmek degil, dizginleyen bir faktördür" ifadelerini kullandi. Buna karsi kendilerine bir saldiri olmadan bu silahlari kullanmayacaklarini da belirten Putin, "Bununla birlikte savunma araçlarini kullanma stratejimiz var. Buna göre savunma için kitle imha silahlarini, nükleer silahlari göz önünde bulunduruyoruz. Tüm bunlar sözde misilleme saldirisi için ayarlandi. Rusya yalnizca düsman saldirisina yanit vermek için nükleer silah kullanir" diyerek özellikle batili ülkelere sert mesaj verdi.

"Önyargilar nedeniyle üyeligi askiya aldik"

Açiklamalarinda Rusya’nin Donbass’a harekat baslatmasinin ardindan önyargilara karsi kendilerinin Avrupa Konseyi gibi bazi kuruluslardan çekildigini söyleyen Putin, "Dünya topluluklari Donbass sakinlerinin 8 yillik acisini göz ardi etti. Konseyimiz bunu defalarca ele alarak uluslararasi kuruluslara bilgi gönderdi. Ancak oradakilerin birçogu kör veya sagir oldular. Özel askeri harekat basladiktan hemen sonra Birlesmis Milletler Insan Haklari Konseyi, Avrupa Konseyi, diger sözde insan haklari savunucusu kuruluslar aniden ’gözlerini açti’ ve kendi utanmaz ideolojik önyargisini sergilemeye, hastalikli kafalar yerine saglikli kesimleri suçlamaya basladi.

Tüm bunlar, bu yapilarin tüzükte belirlenen görevlerini yerine getirecek kapasitede olmadiklarini ifade ediyordu. Bariz önyargilari nedeniyle Rusya, bu örgütlerin bir kismindan üyeligini çekmek zorunda kaldi" diye konustu.



"Batili insan haklari kuruluslari tarafsiz görünmek için kuruldu"

Konsey üyelerine hitaben yaptigi konusmada Batili insan haklari kuruluslarini da hedef alan Putin, "Donbass sehirlerinin bombalanmasinda (Ukrayna tarafindan) birilerinin tepkisizliginden bahsettiniz. Zaten bunlara tirnak içinde ’Batili ortaklarimiz’ diyebilirsiniz. Bu insan haklari örgütleri, Batili insan örgütleri. Buna ikna olduk. Bu örgütler insan haklari mücadele araci için degil, Rusya ve eski Sovyetler Birligi üyesi ülkelerin iç siyaseti üzerinde etki araci için olusturuldu. Donbass’ta meydana gelen trajediyi daha önce 8 yil boyunca fark etmemis olmalari bunun en iyi teyididir" dedi.

Donbass bölgesine operasyon düzenlemeye mecbur birakildiklarini ifade eden Putin, Rus ordusunun harekatinin hala devam ettigini hatirlatarak, "Bu belki uzun süren bir süreç olabilir. Ancak operasyonun önemli sonuçlari da oldu. Yeni bölgelerin katilimi Rusya için önemli bir sonuç. Azak Denizi iç deniz hale geldi" ifadelerini kullandi. Putin ayrica Ukrayna savasi için 300 bin yedek askerin orduya alinmasiyla ilgili çikarilan kararnamenin üzerine yeni bir seferberlik için çalisma yürütmediklerini de sözlerine ekledi.

"Idam cezasi için Anayasa degismeli"

Rusya’da, idam cezasinin yeniden uygulanmasi üzerine bazi siyasilerden ve kurumlardan gelen çagrilara deginen Putin, bu karar için Rusya anayasasinin degismesi gerektigini söyleyerek, "Idam cezasina gelince, geçtigimiz günlerde bir hakimler kongresinde konusan Anayasa Mahkemesi Baskani Valery Zorkin, bundan söz etmis ve idam cezasinin geri getirilmesini savunanlara cevap vermisti. Son yapilan Sivil Toplum ve Insan Haklarini Gelistirme Konseyi toplantisinda anayasanin degistirilmesi gerektigini söylemistim. Bu pozisyonum degismedi" açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA