Vali Masatli Açiklamasi 'Ülkemiz Artik Kendi Kendine Yeten Ülkeden 'Dünyaya Yeten Bir Ülke' Haline Gelmeye Basladi'

Amasya Valisi Mustafa Masatli, Türkiye’nin tarimda kendi kendine yeten ülke konumundan ’dünyaya yeten bir ülke’ haline gelmeye basladigini belirtti.

Vali Masatli Açiklamasi 'Ülkemiz Artik Kendi Kendine Yeten Ülkeden 'Dünyaya Yeten Bir Ülke' Haline Gelmeye Basladi'
Ildeki çiftçilere yüzde 70 hibe destegiyle saglanan ihracata uygun kiraz fidani dagitiminin yapildigi törende konusan Vali Masatli, “Ülkemiz kendi kendine yeter bir ülkeydi. Ama simdi bazen bunu biraz yanlis da anliyorlar. Ülkemiz artik dünyaya yeten bir ülke haline gelmeye basladi.

Yani kendi kendine yeten ülkeden dünyaya yeten bir ülke haline gelmeye basladi” dedi.



‘Ben tarimla ugrasmak istiyorum’ diyene destek

Türkiye’deki tarim sektöründe son 20 yilda önemli desteklemelerin gerçeklestigini hatirlatan Mustafa Masatli, “Özellikle son 20 yilda Cumhurbaskanimizla beraber tarim sektörüne çok ciddi derecede destek, tesvik ve hibeler yapildi. Bunu tarimin her sahasinda, sadece ekiliste degil hayvan sektöründe de çok rahat görebiliriz. Birisi ‘ben tarimla ugrasmak istiyorum’ diyorsa o isi yapmasi için gereken ne destek varsa devletimizin kurumlari saglamaya gayret ediyor” diye konustu.



“Hedefimiz dünyanin ilk 10 ekonomisi içerisine girmek”

Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya birincisi, ihracatta da üçüncü sirada olup Amasya’nin üretimde 7. konumda bulundugunu dile getiren Vali Masatli, dünya genelindeki bugday krizine de deginerek ildeki bugday rekoltesinin bu yil 216 bin tondan 460 bin tona çiktigini ve diger ürünlerde de önemli oranlarda artis kaydedildigini vurguladi. Türkiye’nin hedefinin dünyanin ilk 10 ekonomisi içerisine girmek oldugunu vurgulayan Masatli, “Onun için tarim sektöründen turizm sektörüne, sanayi sektöründen ticaret sektörüne, egitim sektöründen sosyal güvenlik dahil bütün alanlarda hepimiz gereken gayreti göstermeliyiz” seklinde konustu.



22 bin 200 adet kiraz fidani çiftçilere dagitildi

DOKAP ve Amasya Il Özel Idaresi is birligiyle 1 milyon 221 bin TL tutarinda yüzde 70 hibe destegiyle uygulanan Amasya ili kirsal gelir kaynaklarinin çesitlendirilmesi ve yari bodur kapama kiraz bahçesi tesisi projeleri çerçevesinde 22 bin 200 adet ihracata uygun kiraz fidani çiftçilere dagitildi. Programa, Amasya Belediye Baskan Yardimcisi Celil Ince, AK Parti Il Baskani Ekrem Toto ile Il Tarim ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin de katildi.

Kaynak: İHA