Fermente Süt Ürünleri Tebliginde Degisiklik Yapildi

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hazirlanan ‘Türk Gida Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebligi’, Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Fermente Süt Ürünleri Tebliginde Degisiklik Yapildi


Fermente süt ürünleri tebliginde degisiklilige gidildi. Fermente süt ürünlerinin etiketlerinde, “köy”, “ev”, “geleneksel, çiftlik” ve “yüzde 100” gibi ifadeler almayacagi belirtildi. Teblig, fermente süt ürünlerinin teknigine uygun ve hijyenik sekilde üretilmesi, ambalajlanmasi, depolanmasi, tasinmasi ve pazarlanmasi için gereken ürün özelliklerini belirliyor. Denizli’ye özgü bir ürün olan süzme yogurdun da ayrica tanimi yapilarak, ürüne dair protein içeriginin en az kütlece 100 gramda 8 gram olmasi gerektigi belirlendi. Ayrana eklenebilecek tuz orani yüzde 1 iken, bu oran yüzde 0,8’e düsürüldü.

Teblig çerçevesindeki ürünlerin üretiminde kullanilan starter kültürlere ilave olarak eklenebilecek yan kültürlerin, etiket bilgilerinde belirtilmesi zorunlu hale getirildi.

Fermente süt ürünlerinde; koyun sütü aromasi, keçi sütü aromasi ve tereyagi aromasi gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri kullanilamayacagi hükmüne baglandi. Piyasada var olan veya basili ambalaj materyali olan gida isletmecilerine, teblige uyum saglamalari için 31 Aralik 2023’e kadar geçis süreci tanindi. Yapilan düzenlemelerle, Avrupa Birligine uyumun yaninda taklit ve tagsisin önlenmesi, tüketicilerin korunmasi ve haksiz rekabetin önlenmesi amaçlaniyor.
Kaynak: İHA