Rize'de Alabalik Tesisleri Modernlesiyor

Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Dogu Karadeniz Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi (DOKAP) arasinda yürütülen ’Rize Ili Alabalik Tesisleri Modernizasyonu Projesi’ çerçevesinde yeni makineler üreticilere dagitildi.

Rize'de Alabalik Tesisleri Modernlesiyor
Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve DOKAP tarafindan yürütülen ’Rize Ili Alabalik Tesisleri Modernizasyonu Projesi’ ile birlikte üreticilere ekipman destegi saglandi. Yapilan projeyle 9 adet üreticiye, toplamda 33 kuluçka dolabi, 26 yavru büyütme havuzu, 15 canli balik tasima nakil tanki, 2 PH metre ve 3 yavru boylama makinesinden olusan 79 parça ürünün dagitimi gerçeklestirildi.

Konu ile ilgili açiklamada bulunan Rize Valisi Kemal Çeber, "Rize Türkiye’nin en çok yagis alan ili, ayni zamanda önümüzde büyük bir tarlamiz var. Bu yüzden de su ürünlerine, deniz ürünlerine toplamak gerekirse denizcilere çok önemli projeler yapiyoruz. Bugün denizcileri desteklemeye yönelik bir proje için bir araya geldik. Alabalik üreticilerimize, boylama makinasi, kuluçka makinesi ve havuzlar verdik. Burada üreticilerimiz kuluçka halinde baligin üretimine baslayacaklar ve verdigimiz yeni ürünlerle en saglikli sekilde kademe kademe yetistirerek, Rize’nin serin sularinda yetismis baliklar olarak insallah hem yurt içinde hem de yurt disinda insanlarin damak zevkine sunacaklar. Son yillarda hem Karadeniz havzasinda hem de ilimizde balikçilik anlaminda önemli gelismeler oluyor. Balik olarak ihracatimiz artti. Ürünlerimiz arttiracak sekilde balikçilarimizi sonuna kadar desteklemeye gayret ediyoruz. Insallah balikçiliga hiz kesmeden desteklerimiz devam edecek" ifadelerini kullandi.

Il Tarim ve Orman Müdürlügünün dagitmis oldugu ekipmanlarin kendilerine çok büyük bir kolaylik saglayacagini söyleyen Rize Iç Su Ürünleri Birlik Baskani Mustafa Memoglu, "Alabalik isletmeleri son zamanlarda büyük bir önem kazanmaya basladi.

10 yil öncesine kadar üretime biz üreticiler olarak bu kadar önem vermiyorduk. Fakat simdi talep çok artti. Bize verilen bu yeni ekipmanlar ile üretimimize devam edecegiz. Balikçilik sektörü gün geçtikçe deger kazanmaya basladi.

Bundan 10 yil önce baligimizi bile satamiyorduk. Simdi ise satacak balik bulamiyoruz. Bu aldigimiz ekipmanlar baligi sagdigimiz zaman belli bir zamanda yumurtanin çikmasini sagliyor. Bize verilen ekipmanlar kolaylastiracak. Bu ekipmanlarin fiyatlari çok yüksek. Rize’de de küçük alabalik tesisleri olan alamiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA