Kaçkarlar'da Heliski Heyecanina 'Snowtrack' Takviyesi

Kaçkarlar’da yillardir yapilan ve dünyanin elit sporlari arasinda yer alan heliski heyecaninin bu yil kesintisiz yasanmasi için helikopter sayisi 3’e çikarilirken, sis tehdidine karsi snowtrack araçlari hazirlandi.

Kaçkarlar'da Heliski Heyecanina 'Snowtrack' Takviyesi
Kaçkar Daglari’nda 17 yildir ’heliski’ heyecani yasaniyor. Dünyanin çesitli ülkelerinden sporcularin Rize’nin Çamlihemsin ilçesinin Ayder Yaylasi’na gelerek helikopterle daha önceden belirlenmis, hiç kayilmamis kayak parkurlarinin zirvelerine helikopterle birakilmasi ile yapiliyor. Kayakçilar parkur bitiminde yine helikopterle alinarak yeniden zirvelere birakiliyor. Kaçkarlar, heliski için dünyada en çok tercih edilen 10 nokta arasinda yer aliyor.

3 Ocak itibariyle pistteki hazirliklarin son bulacagini ve 7 Ocak itibariyle kayagin baslayacagini vurgulayan Çamlihemsin Belediye Baskani Ahmet Hasimoglu “Bu yil 3 helikoptere çikardik. Ayder’de, pistte alt yapi çalismalarimizi tamamladik. 3 Ocak’ta rehber ekip gelip Kaçkarlar da direkleri dikecek ve baslayacagiz. 7 Ocak’ta gelecek olan ilk gurup ile birlikte 2023 Heliski sezonunu açacagiz. Bu yil sezonu uzattik ve Nisan ayinin 20’sine kadar devam edecegiz” dedi.



Kesintisiz spor için snowtrack

Ayder’de sisli havalarda havalanamayan helikoptere alternatif olarak snowtrack adi verilen araçlarin kullanilacagini ifade eden Hasimoglu “Bazen helikopterin uçamadigi sisli günlerde önünde küregi arkasinda silindiri ve üzerinde 12 kisilik yolcu vagonu olan snowtrack denen kar aracimiz ile kayakçilari 3 bin rakimlara kadar kayakçilari çikaracagiz. Kayakçilari zirvede biraktiktan sonra silindir vasitasiyla aracimiz pisti hazirliyor, arkasindan kayakçilarimiz kayarak asagiya iniyor” diye konustu.



Sporcularin güvenliginin hat safhada tutuldugunu ve tüm sporcularin sirtlarinda üzerinde GPRS cihazi olan çantalar ile zirveye birakildigini kaydeden Hasimoglu “Bu isi 10 yildir yapiyoruz, Kaçkarlar’da 20 kisi ve 1 helikopter ile basladik. Sonrasinda helikopter sayisi 2 oldu ve bu yil 3 oldu. Gelecek olan sporcu sayisina göre bu sayiyi arttiriyoruz. Dünyada bizimde içerisinde oldugumuz 4-5 firma var ve bu firmalar kendi güvenlikleri ile yarisir. Kalitenin en önemli etkeni de güvenliktir. Allah’a sükür bugüne kadar hiç kazamiz olmadi. Olmamasinin sebebi de güvenligi maksimum seviyede tutuyor olmamiz. Kayakçilarin sirtinda bir sirt çantasi, çantanin üzerinde ise GPRS cihazi ve airbag bulunuyor. Hava sartlarindan kaynakli çig düsme durumu yasanirsa kayakçi sirt çantasinda ki el mandallarini çekerek airbagi patlatiyor. Airbag kayakçiyi yerden 3-4 metre yukariya kaldiriyor ve çigin siddeti geçtikten sonra tekrar yer yüzüne iniyor ve çigdan etkilenmeden kayagini rahatlikla yapiyor” ifadelerini kullandi.

“Hedefimiz Ayder’i Davos yapmak”

Temel amaçlarinin Ayder’i Davos yaparken Kaçkarlari Alpler’den daha kaliteli hale getirmek oldugunun altini çizen Baskan Hasimoglu “Bu bölgede bizim hedefimiz Ayder’i Davos yapmak, Kaçkarlari da Alpler’den daha kaliteli bir seviye getirip dünya markasini olusturmak. Temel amacimiz bu. Insallah bizlere nasip olur” seklinde konustu.



“Havalimaninin açilmasi süper oldu”

Rize-Artvin Havalimani’nin açilmasi ile turistlerin ve sporcularin Ayder’e daha da rahat ulastigini ifade eden Hasimoglu, sunlari söyledi:

“Havalimaninin açilmasi süper bir gelisme oldu. Trabzon’dan Ayder’e 2 buçuk saatte geliyorduk. Simdi Rize-Artvin Havalimani’nda sporcu iniyor, ben suan Ayder’den geliyorum ve 25 dakikalik bir mesafe oluyor. Ulasimi kisa keserek kayakçinin bir an evvel yerine ulasmasi da onlari çok memnun ediyor. Bizim bu sporu yapan kayakçilarimizin bir kismi da kendi özel jetleri ile geliyor. Simdi de buraya gelen sporcularimizi helikopter veya özel VIP araçlar ile Ayder’e çikartacagiz.”
Kaynak: İHA