Sükrü Karatepe Açiklamasi 'Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi Krize Izin Vermiyor'

Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Baskanvekili Sükrü Karatepe, “Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi krize izin vermiyor. Hakem yine millet. Eskiden oldugu gibi hakem vesayet gruplari degil. Ordu degil. Darbeciler degil” dedi.

Sükrü Karatepe Açiklamasi 'Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi Krize Izin Vermiyor'


Katildigi Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim Politikalari Kurulu Amasya Belediyesi programinda Türkiye’nin 2017 yilinda geçtigi Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nin önceden uygulanan sisteme göre avantajlarinin bulundugunu belirten Sükrü Karatepe, “Seçim tartismasiz bir hükümet çikariyor. Hükümet krizi söz konusu degil. Meclis kanunlarini çikariyor. Baskanda bakanlar kurulunu tayin edip ülkeyi yönetiyor. Bes yil süreyle bu sistem çalisiyor” diye konustu.

“Meclis çogunlugunun baska partiden, baskanin da baska partiden olmasi durumunda kriz çikmaz mi?” türündeki sorularla karsilastiklarini hatirlatan Baskanvekili Karatepe, “Ya oturup anlasacaklar. Anlasamazlarsa ne olacak. Seçime gidecekler. Hakem kim? Hakem yine millet. Eskiden oldugu gibi hakem vesayet gruplari degil. Ordu degil. Darbeciler degil. Kriz yok. Bu sistem krize izin vermiyor. Bes yil süreyle hükümet arayisi olmuyor. Koalisyon kurmak içi yapilan pazarliklar, milletvekili transferleri gibi karanlik isler de olmuyor” seklinde konustu.



Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi’nde halktan yetki isteyen Cumhurbaskaninin yine halka hesap verdigini vurgulayan Karatepe, “Tipki belediye baskanliginda oldugu gibi. Zaten bu model 1950’den beri belediyelerimizde uygulaniyordu. Halkimiz ayri ayri belediye baskanini ve belediye meclisini seçiyordu. Tipki biz bu modeli simdi merkeze götürdük” ifadelerini kullandi.

Ziyaret ettigi Amasya Belediyesi’nde MHP’li Belediye Baskani Mehmet Sari’dan projeleri hakkinda bilgiler alan Karatepe, kent konseyi üyeleriyle de bir araya geldi. Konsey üyelerinin taleplerini not ederken basarili buldugu Baskan Sari’yi kutladi.
Kaynak: İHA