Kiyamet Kapida, 2100 Yilinda Kiyi Sehirleri Sular Altinda Kalabilir

Çevre Sehircilik ve Iklim degisikligi Il Müdürü Mustafa Dogan, Küresel isinmanin önüne geçilmese 2100 yilinda tüm dünyada kiyi sehirleri sular altinda kalabilecegini belirterek su israfi ve küresel isirma konularinda toplumsal bilincin arttirilmasi gerektigini ifade etti.

Kiyamet Kapida, 2100 Yilinda Kiyi Sehirleri Sular Altinda Kalabilir
Sivas Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Mustafa Dogan, küresel isinmanin zararli etkilerinden ve hizla tükenen temiz su kaynaklarindan bahsederek bu konularda insanlarin biran önce bilinçlenmesi gerektigini söyledi.

Dogan ayrica, IPCC ve Birlesmis Milletlerin arastirmalarina göre sera gazlarinin dünya sicakligini artirmasi sonucu buzullarin eriyecegini, 2100 yilinda su seviyesinin 60 metre yükselerek kiyi sehirlerinin sular altinda kalabilecegini belirti.

Dogan, sularin yükselmesiyle kentlerin ve tarim arazilerinin zarar göreceginden bahsederek, "Dünya üzerinde yüzde 2.5 tatli sudur, bu yüzde 2.5’in de yalnizca yüzde 5’ini kullana biliyoruz. Suyumuzu israf edersek, düzgün kullanmazsak ilerde suya ihtiyaç olan ülke haline gelecegiz. Suyumuzu düzgün kullanmazsak hem gida da hem içme suyunda hem de saglikta sikintilar yasayacagiz. Normal bir ampulü kullaniminda yillik 122 kilogram karbondioksit üretirken, LED ampul kullaniminda karbondioksit bu sayi 22 kilogram. Normal ampul yerine LED kullansak yilda 100 kilogramlik tasarrufu saglamis olacagiz ve küresel isinmaya daha az katki saglamis olacagiz. IPCC ve Birlesmis Milletlerin verdigi rakamlarda dünya sicakligi 3-4 derece oldugu zaman 2100 yilinda su seviyesi 60 metre yükselecek ve dünyadaki kiyi sehirleri, tarim arazilerinin sular altinda kalacak ”diye konustu.



Bireysel su tasarrufu sart

Dogan su kullaniminda bireysel tasarrufun önemine deginerek, "Bireysel olarak su kullaniminda tasarruf etmeliyiz. Hem evimizde hem de tarimda suyu bilinçli kullanmak zorundayiz ki ileride çevreye ve insan sagligina tehlikeye girmesin. Herkes üzerine düsen bireysel olarak sera gazlarinin üretiminde hem su kullaniminda dikkatli olmak zorundayiz. Bu sekilde gidersek hem ülkemiz hem de dünya su fakiri olacak ve su sikintisi çekecek” dedi.



"Fazla karbondioksit tüketimi su fakirligine sebep olacaktir"

Sivas Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Mustafa Dogan, su kaynaklarinin korunmasi için fazla ve gereksiz karbondioksit tüketiminin önlenmesi gerektigini savunarak, “Dünyamizda sera gazinin etkilerinden dolayi küresel isinma meydana gelecek ve küresel isinma dünya sicakliginin artmasina neden olacaktir. Dünya sicakliginin 2050-2100 yillarinda 1.5 derecede kalmasi isteniyor ama biz eger karbondioksit ve bu sekilde plastik üretimine, karbondan olusan maddeleri azaltmazsak ve beklenen derecenin üzerine çikarsak bu ülkemizin de maruz kalacagi su fakirligine sebep olacaktir. Bunun önüne geçmek zorundayiz” dedi.

Kaynak: İHA