EYT'liler Emeklilik Hakkini Kazaninca SGK'ya Akin Etti

Aksaray’da Emeklilikte Yasa Takilanlara (EYT) emeklilik hakkinin verildigini duyan vatandaslar yurt genelinde oldugu gibi Aksaray’da da Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) akin etti.

EYT'liler Emeklilik Hakkini Kazaninca SGK'ya Akin Etti
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Emeklilikte Yasa Takilan (EYT) 2 milyon üzerindeki vatandasa verdigi müjdenin ardindan yurt genelinde oldugu gibi Aksaray’da da SGK Il Müdürlügü’nde yogunluk yasandi. EYT’lilere emeklilik hakkinin verileceginin açiklanmasinin ardindan vatandaslar SGK içerisinde kuyruk olusturdu. SGK Il Müdürlügüne gelen vatandaslar EYT belirlemesi öncesi yas ve prim hesaplamasi yaptirdi. SGK sistemi üzerinden 4A ve 4B hizmet dökümlerini hesaplatan vatandaslar hem prim borçlarini hem de askerlik ödemelerini hesaplatti. Kimi vatandaslar hem primini hem de askerligini yatirip 1 Ocak 2023’ü beklerken, kimi vatandaslarda emekli olacagi günü hesaplatip, geçmis borçlarini yapilandirdi. Erken emeklilik firsatindan yararlanmak isteyen vatandaslar eksik günleri için evraklarla basvurularini tamamladi.

Müjdeyi isyerindeki arkadaslarindan aldigini söyleyen Mesut Konukçu (42), “Sabah isyerine gittim. Arkadaslarda bir sevinç var, ne oluyor dedigimde 10-15 kisi emekliyiz dedi.

Sen kaç girislisin dediklerinde ben 1997 girisliyim dedim. Primi borçlanma yapsam bugün 5 bin günü geçiyorum. O zaman emeklisin dediler. Bende geldim buraya hesaplattim. Borçlanmalari yaptirdim. Dün aksam Cumhurbaskanimizin müjdesini milletimiz almis. Ben mesaideydim sabah gelince ögrendim. Sabah sok oldum simdi sevinçliyiz. Herkese tesekkür ederim. Kim bu ise vesile olduysa Allah razi olsun. Çalistik insallah hakkimizi da alacagiz” dedi.

Esnaf olarak emekli olmak istedigini ve yapilandirma yaptigini belirten Münir Koyuncu (46), “Cumhurbaskanimizin dün ki açiklamasindan, haberlerden izledigim kadariyla bu genç yasta emekli olacagiz. Günümüzün eksikleri varmis onlari satin aliyoruz. En kisa sürede insallah emekli oluyoruz. Buradan Cumhurbaskanimiza çok çok tesekkür ediyoruz. 1995’de girisim vardi. Esnaf olarak ödemelerimi yaptim. Aradaki askerligimizi de saydiriyoruz. Çok cüzi miktarda bir borçlanma yaptirdik. Emekliligimizi insallah bekliyoruz” diye konustu.

Yurtdisindan gelerek emekli olmak isteyen Dogan Aytekin (49), “Vallahi bizimki biraz karisik, benim yurtdisindan da var, ilk ise baslamam yurtdisinda Avusturya’da oldu. Eger oradaki evraklarimi getirirsem kabul ediyorlar. Ilk ise baslama tarihi 1990’da baslamistim yurtdisinda çalismaya, Cumhurbaskanimizin yaptigi çok güzel bir seydir. Yani millet için, bekleyen çok vatandas vardi. Allah razi olsun. Zaten bunu bir yapsaydi Recep Tayyip Erdogan yapardi” dedi.

Latif Koç (48) ise “Su an çok mutluyum emekli olacagim için, yani bu bizim için çok yan gelip yatma isi degil, yine ticaretimizi meslegimizi yapacagiz. Vergimizi ödeyecegiz, devletimize katkida bulunacagiz. Buda bize bir ek gelir olacak. Su an primleri ödemekte zorlaniyorduk. Su an onlardan kurtulacagimiz için daha çok mutluyuz. Ama devletimize katki vermekten kaçmiyoruz. Özellikle isteyerek severek yapiyoruz. Bakanlarimiza kurumlarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA