Papa Francis, Eski Papa 16. Benedict Için Dua Istedi

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, eski Papa 16. Benedict’in hasta oldugunu duyurarak sagligina kavusmasi için dua istedi.

Papa Francis, Eski Papa 16. Benedict Için Dua Istedi


Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, 95 yasindaki Eski Papa 16. Benedict’in "çok hasta" oldugunu açikladi.

Eski Papa 16. Benedict için dua isteyen Papa Francis, "Hepinizden Papa Emeritus Benedict için özel dualarinizi istiyorum. O çok hasta" ifadelerini kullandi. Papa Francis, ayrica açiklamanin öncesinde Benedict’i ziyaret ettigini de sözlerine ekledi. Eski Papa 16. Benedict’in durumunun kontrol altinda oldugu belirtildi.

Katolik liderlerden dua çagrisi

Almanya, Ingiltere ve ABD gibi birçok ülkenin Katolik lideri sosyal medya üzerinden emekli olmadan önce 8 yil boyunca Papa olarak görev yapan Benedict için dua edilmesi çagrisinda bulundu. Alman Kardinal Reinhard Marx, "Bu sabah, Roma’daki Papa Emeritus’un saglik durumuyla ilgili endise verici haberi ögrendim. Onun için dua etmenizi istiyoruz" açiklamasinda bulundu. Italyan medyasinda yer alan haberlerde, eski Papa Benedict’in solunum yollari rahatsizligi yasadigi ifade edildi.

Istifa etmisti

16. Benedict, Katolik kilisesindeki cinsel istismar skandallarinin ardindan yasliligini gerekçe göstererek 2013’de istifa etmisti. Benedict, 600 yil aradan sonra istifa eden ilk Papa olmustu. Papa Francis 13 Mart 2013’te Papa Benedict’in yerini alarak Latin Amerika’dan gelen ilk Papa olmustu.

Ne olmustu?

Almanya’da Westpfahl Spilker Wastl hukuk firmasi, 1945-2019 yillari arasinda Münih Baspiskoposlugu’ndaki cinsel istismar iddialarina iliskin bulgulari içeren raporu açiklamisti. Baspiskoposluk tarafindan hazirlatilan raporda, eski Papa 16. Benedict’in 1977-1982 tarihlerinde Münih baspiskoposu olarak görev yaptigi dönemde çocuklara cinsel istismarda bulunan rahiplerden haberdar oldugu ancak harekete geçmeyerek sessiz kalmayi tercih ettigi belirtilmisti.

Hukuk firmasindan avukat Martin Pusch "Gerçekler hakkinda bilgilendirilmisti. Dört cinsel istismar davasinda görevi kötüye kullanmakla suçlanabilecegini düsünüyoruz. Bu olaylardan 2’si görevde oldugu sirada islenen ve devlet tarafindan kabul edilen suiistimallerle ilgili. Her iki davada da failler, görevde kaldilar” dedi.

Benedict’in görevde oldugu dönemde taciz vakalari oldugunu ifade eden Pusch, "O rahipler herhangi bir yaptirim uygulanmadan islerine devam etti. Kilise hiçbir sey yapmadi. Bunun böyle olmadigina inansak da, belirli gerçekleri bilmedigini iddia ediyor” ifadelerini kullanmisti.
Kaynak: İHA