Tutuk, 'Baglarbasi Kentsel Dönüsüm Yeni Bir Kimlik Kazandiracak'

Yalova Belediye Baskan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova’da yillardir çözüm bekleyen konularin basinda gelen Baglarbasi Mahallesi’ndeki kentsel dönüsümle ilgili gelinen asamalari kamuoyu ile paylasti.

Tutuk, 'Baglarbasi Kentsel Dönüsüm Yeni Bir Kimlik Kazandiracak'
Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan riskli alan ilan edilen Baglarbasi Mahallesi’nde Yalova Belediyesi’nin Toplu Konut Idaresi Baskanligi is birligi ile 100 dönümlük alanda baslattigi dönüsüm ile hem mahalleye hem de sehre yeni bir kimlik kazandirilacak. 25 Ocak 2023 tarihinde Toplu Konut Idaresi tarafindan “Yalova Ili, Merkez Ilçesi, Baglarbasi Mahallesi, Kentsel Dönüsüm Projesi 717 Adet Konut ve 19 Adet Dükkân Ile Altyapi ve Çevre Düzenlenmesi Isi” adiyla yeni konutlarin yapim ihalesi yapilacak.

“Kroniklesmis sorunlari tek tek çözüme kavusturuyoruz”

Ihale sürecinin tamamlanmasinin ve riskli alandaki yapilarin yikilmasinin ardindan 2023 yilinin ilk çeyreginde yeni konutlarin insaatlarina baslanacagini müjdeleyen Tutuk, Yalova’nin yillardir çözüm bekleyen sorunlarini tek tek çözdüklerini belirterek, “Yalova’mizin birçok noktasi hizmete aç durumda. Yalova’nin kroniklesmis birçok sorununu tek tek çözüme kavusturuyoruz. Baglarbasi Mahallesi’nde kentsel dönüsüm hamlesini baslattik. Süreç planlamalar dogrultusunda devam ediyor. 704 hak sahibi, 343 adet bina ve 468 adet bagimsiz birimin bulundugu riskli alanda Yalova Belediyesi olarak yikim çalismalarimiz devam ediyor. Alanda yer alan yapilarin yikim islemlerini sürdürüyoruz” dedi.

Kiymet takdir bedelleri 4 katina çikartildi

Bedel anlasmasi imzalayan hak sahiplerine kiymet takdir bedellerinin ödendigini söyleyen Tutuk, yapilarini tahliye eden hak sahiplerine bagimsiz bölüm basina kira yardimi ve tasinma yardimi verildigini de belirtti.

Proje baslangici olan 2020 yilindan bu yana hak sahiplerinin magdur olmamasi için de birçok çalisma yapildigini söyleyen Tutuk, “Proje baslangici olan 2020’den bu yana hak sahiplerimizin magdur olmamalari adina eksper raporlari da dikkate alinarak kiymet takdir bedelleri 4 katina çikartildi. Kira yardim bedelleri de yüzde 50 artirildi, bu yardimlara tasinma yardimi da ilave edildi. Bedel anlasmasi imzalayan hak sahiplerine 12 aylik kira yardimi ve tasinma yardim bedeli pesin olmak üzere en geç 1 ay içerisinde ödenmektedir” seklinde konustu.

Yerinde dönüsüm uygulanacak

Proje çerçevesinde yerinde dönüsüm metodu uygulanacagini söyleyen Tutuk, “Hak sahiplerinin de talepleri dogrultusunda bu proje çerçevesinde yerinde dönüsüm metodu uygulanacaktir. Yani yapilacak yeni konutlar halihazirda söz konusu riskli alanda ikamet eden hak sahiplerine verilecektir” dedi.

Konteyner evler 2023’ün ilk aylarinda yapilacak

Kiralik konut bulamayan hak sahiplerinin magdur olmamalari adina konteyner kent kurulacagini bildiren Tutuk, “Kentsel Dönüsüm Ofisi’ne basvurarak gayrimenkul anlasmasi imzalamis, yapisini tahliye etmek isteyen ancak yeni konutlarin teslimine kadar barinacak yer veya kiralik konut bulamayan hak sahiplerine, yeni konutlarin teslimine kadar barinmalari ve herhangi bir magduriyet yasamamalari adina Konteyner Kent yapilmasi kararlastirildi. Konteyner kentin ilk etabi için ihalesi tamamlandi. 2023’ün ilk aylarinda da yapimina baslayacagiz. Konteyner evler, riskli alanda bulunan yapilarin tahliyesi ve yikimi öncesi tamamlanarak hak sahiplerine teslim edilecektir. Hiç kimse merak etmesin. Devletimiz vatandasinin yaninda. Kimseyi magdur etmedik, etmeyiz” diye konustu.

Tutuk, bu sürecin çözüme kavusturulmasinda büyük emekleri olan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, AK Parti Yalova milletvekilleri Ahmet Büyükgümüs ile Meliha Akyol’a da tesekkür etti.
Kaynak: İHA