Son Basvuru Tarihi 11 Ocak

KOBI Gelisim Destek Programi seminerinde konusan KOSGEB Düzce Müdürü Necdet Yasar Sahin, uygun proje konulari basvuru sartlari ve degerlendirme süreçlerini anlatti.

Son Basvuru Tarihi 11 Ocak
KOSGEB ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odasi isbirligiyle Kobigel - Kobi Gelisim Destek Programi dahilinde proje destek çagrilari bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminere; Düzce Ticaret ve Sanayi Odasi Meclis Baskani Tanju Acar, ilde faaliyet gösteren firma yetkilileri ve personeli katildi.

KOSGEB Düzce Müdürü Necdet Yasar Sahin, program dahilinde bütçeleme, geri ödeme-hibe ve süreçler Kobigel-Kobi Gelisim Destek Programi’nin dahiline, uygun proje konulari basvuru sartlari ve degerlendirme süreçleri konulu toplantida detayli bilgilendirmede bulundu.

Sahin, “Uzun süredir yogun bir taleple beklenen KOBIGEL KOBI Destek Programi 3 farkli kategoride çagriya çikmis bulunmaktadir. Birincisi ve ikincisi, dijital teknolojileri üretenler veya bu dijital teknolojileri kendi imalat sürecine entegre etmek isteyenler içindir. Üçüncü çagri ise dijitallesmek dahilinde herhangi bir kisitlama bulunmadan üretim kapasitesini arttirmak isteyen isletmeler içindir. Burada önemli olarak son basvuru tarihini kaçirmamaniz gerekiyor. Son basvuru tarihi 11 Ocak 2023” dedi.



KOBI tanimini yapan Sahin, “Öncelikle KOBI tanimina biraz deginelim, yönelik çalisan sayisi 250’den az ve ayni zamanda net satis hasilati veya mali bilanço toplamindan herhangi biri 250 milyon TL’yi asmayan isletmeler KOBI tanimina girmektedir. Bu tanimin altinda öncelikle orta büyüklükte isletmeler bulunmakta. Eger çalisan sayisi 50’nin altinda ve ayni zamanda yillik net satis hasilati veya mali bilanço toplamindan herhangi biri 50 milyon TL’yi asmiyorsa bu isletme küçük isletme. Yillik çalisan sayisi 10’un altinda ve ayni zamanda net satis hasilati veya mali bilançodan herhangi biri 5 milyon TL’yi asmiyorsa da bu isletme mikro isletme olarak siniflandiriliyor” ifadelerinde bulundu.

Destek çagrilarindan bahseden Necdet Yasar Sahin “01 ve 02 olan çagrilar dijitallesme ile ilgili. Ilk siradaki dijitallesmeye yönelik ürünleri üreten firmalar için gelistirilmis bir çagri. Ilk çagrida sektör kisiti var. Firmalarin mevcut olan sektörlerde faaliyet göstermesi gerekiyor. Bunlar bilgisayar, elektronik ürünler, baska yerde siniflandirilmamis makine ve ekipman imalati, hava ve uzay araçlari ile ilgili makine ve ekipman imalati ve veri isleme sektöründe firmalar faaliyet gösteriyorsa dijitallesme dahilinde üretecekleri ürünler için destek olabiliyoruz. Herhangi bir firma ölçegi kisitlamasi yoktur KOBI olarak uymasi yeterlidir. Günün en önemli çagrisi ise üçüncü çagri çünkü burada herhangi bir dijitallesme ile ilgili kisit yok. Üretim verimliligini artirmak isteyen üretim maliyetlerini düsürmek, üretim kalitesini artirmak, ürün kalitesinin sürekliliginin saglamak, katma degerli üretim yapmak, ürünlerini gelistirme kapasitesini artirmak ve ölçüm – analiz altyapisini iyilestirmek isteyen tüm imalatçi firmalar basvuru yapabilir. Buradaki tek kisit ana faaliyetin imalati olmasi lazim. Burada bir kisit daha devreye giriyor, mikro isletmeler buna basvuramayacaklar, yalnizca küçük ve orta boyutlu isletmeler buna basvurabilecekler. Burada bilançonuz ile ilgili hiçbir kisit yok” seklendi konustu.

Toplanti katilimcilarin sorularinin cevaplanmasi ile sona erdi.
Kaynak: İHA