'Polip' Deyip Geçmeyin Açiklamasi 'Kalin Bagirsaktaki Her Polip Er Ya Da Geç Kanser Olur'

Yaslanmayla birlikte görülme sikligi artan kalin bagirsak ya da kolon poliplerinin sanilandan çok daha tehlikeli oldugunu ifade eden Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Tayfun Yoldas, kalin bagirsakta ortaya çikan poliplerin kansere dönüsmeden alinmasi gerektigini belirterek, “Kalin bagirsaktaki her polip zamanla, er ya da geç kansere dönüsür” dedi. Kanama ve ishal sikayetleri hastaneye basvuran ve yapilan tetkiklerde kalin bagirsaginda 9 santimlik kitle tespit edilen Beden Egitimi Ögretmeni Kemal Karadag ise robotik cerrahi ile gerçeklestirilen operasyonun ardindan kisa sürede meslegine geri döndü.

'Polip' Deyip Geçmeyin Açiklamasi 'Kalin Bagirsaktaki Her Polip Er Ya Da Geç Kanser Olur'
Izmir’de yasayan 54 yasindaki spor egitmeni Kemal Karadag, bir süredir devam eden kanama ve diskilama aliskanliklarindaki degisim nedeniyle doktora basvurdu. Yapilan tetkiklerde, rektum denilen kalin bagirsagin son kisminda tespit edilen 9 santimetrelik kitlenin acil olarak alinmasi gerektigi belirlendi. Kolorektal cerrahi alaninda uzman, Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Tayfun Yoldas tarafindan robotik cerrahi ile operasyon gerçeklestirildi.



Kisa sürede sosyal yasama dönüs

Robotik cerrahi sayesinde hastanin çok daha kisa sürede sosyal yasamina döndügünü belirten Medicana International Izmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Tayfun Yoldas, “Robotik cerrahinin bir diger avantaji da özellikle kalin bagirsak ameliyatlarinda, bagirsaklarin ameliyattan sonra daha çabuk bir sekilde çalismaya baslamasi ve böylece bagirsak fonksiyonlari ve yemek yemenin de daha erken normale dönmesi. Hastamizin aktif meslek hayatina dönme sansi da ayni oranda çabuk gerçeklesti; yani mümkün olan en az travma ile ameliyati atlatmis oldu. ’Low anterior rezeksiyon’ olarak adlandirilan bu ameliyat genel cerrahinin en ciddi ameliyatlarindan biridir ancak robotik cerrahi sisteminde edindigimiz tecrübe sayesinde dokulara fazla hasar vermeden ameliyati tamamlama sansimiz olmaktadir. Bu sebeplerle uygun hastalarda robotik cerrahiyi tercih etmekteyiz” dedi.



Güres egitmenligi de yapiyor

Çok sayida ögrencisi olan Kemal Karadag, ameliyattan sonra çok daha hizli bir sekilde meslek ve günlük yasamina dönmenin kendisi için önemli oldugunu anlatarak, “Güres egitmenligi de yapiyorum. Tayfun Bey, robotik cerrahinin bu durumlari saglayacagini söyleyince arastirdim ve sonunda robotik cerrahi ile operasyonu olmaya karar verdim. Ameliyattan 1 gün sonra yürümeye basladim. Hiç ameliyat olmamis gibiyim” diye konustu.



Poliplere dikkat

Kalin bagirsaktaki kitlelerin normalde kolonoskopi ile temizlenebildigini ifade eden Doç. Dr. Yoldas, çok genis tabanli ve iri olan kitlelerin ise ameliyat gerektirdigini belirtti.

Özellikle kalin bagirsak kökenli poliplerin kalin bagirsak kanserine dönüstügünü isaret eden Doç. Dr. Tayfun Yoldas, “Bu polipler aslinda masummus gibi görünür; ancak er ya da geç kansere dönüsür. Bu nedenle kolonoskopik ya da cerrahi yöntemle çikarilmasi gerekir. Hastanin genetik alt yapisi da buna müsaitse ve polipler büyükse bu dönüsüm çok daha hizli olur. Diskilama aliskanliklarindaki degisim ve kanama bunun en büyük belirtisi. Bu tür belirtiler oldugunda mutlaka bir hekime danismak gerekir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA