MUTSO 2023 Bütçesi 35 Milyon TL

Mugla Ticaret ve Sanayi Odasi (MUTSO) Meclisi, 2022 yili son meclis toplantisini gerçeklestirdi. Odanin 2023 yili bütçesi 35 milyon TL olarak oylandi. MUTSO Meclisinde asgari ücrete yapilan zam degerlendirildi.

MUTSO 2023 Bütçesi 35 Milyon TL
“Isletmelere destek paketine ihtiyaç var”

Mugla Ticaret ve Sanayi Odasi (MUTSO) meclisi, 2022 yilinin son toplantisini Meclis Baskani H. Koray Özcan’in divan baskanliginda gerçeklestirdi. Toplantinin açilis konusmasini gerçeklestiren Meclis Baskani Özcan, son meclisin bütçe meclisi olduguna vurgu yaparak, “2023 yili asgari ücret rakami açiklandi. Yüzde 54.66’lik oranla yeni dönem asgari ücret 8 Bin 506 TL oldu. Öncelikle tüm emekçiler olmak üzere is dünyasina hayirli olmasini dilerim. Is dünyasi üzerine düseni yapacaktir. Ancak bu oran, faaliyetini güçlükle sürdüren is dünyasi için ürkütücü bir tablo. Bu artisla sektörlerin ayakta durmasi, ihracat yapmasi neredeyse imkansiz bir hal almakta. Net 8 Bin 506 TL, brüt 10 bin 8 TL olan asgari ücretin isverene maliyeti 11 Bin 750 TL. 2022 yili Ocak ayi ile kiyasladigimizda yüzde 100 bir artis söz konusu. Yillik ortalamasi ise yüzde 74.43. Bu oranlar ve mevcut kosullar göz önünde bulundurularak isletmelere yönelik destek paketlerine ihtiyaç vardir” dedi.

MUTSO Bütçesi 35 milyon TL

Meclis Baskani Özcan’in açiklamalarinin ardindan gündem maddeleri görüsüldü. 2023 yili bütçe taslagina iliskin gündem maddesinin oylamasina geçilmeden önce, Yönetim Kurulu Baskani Bülent Karakus bütçe tasarisini meclis üyelerine detayli olarak aktardi. Tüm fasillar detayli görüsülerek Oda bütçesi bir önceki yila oranla yaklasik 3 kat arttirilarak gelir ve gider bütçesi 35 Milyon olarak onaylandi.

“Türkiye ekonomisi büyümeye devam edecek”

Meclis toplantisi, gündem maddelerinin oylanarak karar baglanmasinin ardindan, Yönetim Kurulu Baskani Bülent Karakus’un 2023 yili beklentilerine iliskin açiklamalari ile sürdü. Baskan Karakus su ifadelere yer verdi: “2023 yili ekonomik degerlendirmelerini inceledigimizde Türkiye ekonomisi büyümeye devam edecek. Yaklasik yüzde 4 büyüme ve enflasyon oraninin ise yüzde 75 seviyelerinden yüzde 45 seviyelerine kadar düsecegini öngörmekteyiz. Ancak enflasyonun hala yüksek düzeyde seyrediyor olmasindan dolayi basta üretim ve tedarik malzemeleri olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerde olusacak fiyat artislarinin tüketici fiyatlarina kademeli olarak yansimasi nedeniyle enflasyonda yükselme yasanacaktir. Bu durum hane halkinin tüketimini yavaslatacak ve artan belirsizlik ortami ile yatirimlari düsürecektir. Yatirimlarin düsmesi ve Avrupa’yi etkisi altina alan ekonomik krizin de etkisi ile talep azalacak, artmasini hedefledigimiz ihracatimizin bekledigimiz ölçüde artis göstermesini negatif yönde etkilenecektir. Paralelinde ithalatimizda da düsüs yasanacaktir. Bu sonuç cari açiga katki saglayacak olsa da üretimi azaltacaktir. Bu gelismelerden minimum düzeyde etkilenmek adina ülkemizin 2023 yilinda büyümesi öngörülen ekonomisini enflasyon üzerinde de olumlu yöne çekmeli, üretim kapasitemizin artirilmasi ile disa bagimli yapidan kurtulmaliyiz. Bunun için; sahip oldugumuz potansiyeli yüksek günes ve rüzgâr enerjisini dünya genelinde yasanan enerji krizi sürecinde avantaja çevirmeliyiz. Güzel bir gelecek iyi bir planlama ile çok yakin zamanda gerçek olur. Yeter ki öncelikle inanalim sonrasinda bu inancimiz dogrultusunda çalisalim çaba sarf edelim, ülkemizin sahip oldugu jeopolitik konumun ve genç nüfusun farkinda olarak sahip oldugumuz potansiyeli etkin kullanalim” dedi.

Kaynak: İHA