Mersin'de Fibromiyalji Bilgilendirme Etkinligi

İçel Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadin Sagligi ve Danisma Merkezi’nde, ‘fibromiyalji bilgilendirme etkinligi’ düzenlendi.

Mersin'de Fibromiyalji  Bilgilendirme Etkinligi
Kadin Sagligi ve Danisma Merkezi’nde görev yapan fizyoterapist Ayse Deniz, uzman Psikolog Semiha Kara ve diyetisyen Müge Kinas, kendi alanlarinin fibromiyalji ile iliskisini detayli olarak anlatti. Yumusak doku romatizmasi olarak bilinen ve agrilar sebebiyle kisinin hayatini olumsuz etkileyen rahatsizlik hakkinda önemli bilgiler veren uzmanlar, katilimcilara bir de test uyguladi. Rahatsizlikla iliskili birçok sorunun yer aldigi testi cevaplayan katilimcilar, puan araliklarina göre degerlendirildi.

Danisanlarin taleplerine yönelik egitim programlari düzenlediklerini, agrilari olan birçok kiside tanisi konamamis fibromiyalji rahatsizligi olabilecegini ifade eden Deniz, “Fibromiyalji kronik, agri olusturan bir doku romatizmasidir. 30-50 yas arasi çok sik görülen bir rahatsizlik. Bunun üzerine böyle bir egitim vermeye karar verdik” dedi.

Fibromiyalji de egzersizin agrilari azalttigindan ve yasam kalitesini artirdigindan bahseden Deniz, “Burada da fibromiyalji hastalarinin agrilarina yönelik egzersiz programi uyguluyoruz. Agrilarini azaltmak, günlük yasam aktivitelerinde biraz daha rahatlamalarini saglamak için ev egzersizleri programi veriyoruz” diye konustu.



“Fibromiyalji ile psikoloji arasinda önemli bir baglanti var”

Fibromiyalji ile psikoloji arasinda önemli bir baglanti oldugunu ve bu durumun diger gelisen hastaliklarin da ilerlemesine sebep oldugunu ifade eden psikolog Semiha Kara, “Anksiyete bozukluklari, depresyon, panik atak gibi durumlar aslinda fibromiyaljiyi de tetikliyor. Biz bu durumda kaygiyi azaltarak, fibromiyaljinin de ilerlemesini azaltiyoruz. Burada gerçeklestirdigimiz terapilerle depresyonu, panik atagi, kaygi bozukluklarini azaltiyoruz. Böylece fibromiyaljinin vücuda verdigi agrilarin, minimum düzeye inmesini sagliyoruz” seklinde konustu.

Fibromiyalji tanisi konan vatandaslarin beslenmesine dikkat etmesi gerektigini belirten diyetisyen Müge Kinas ise “Günlük hayatta taze meyve ve sebzelerden, antioksidan içerigi yüksek besinlerden almamiz oldukça önemli. Bu tanisi olan bireylerin vücut oranlari normal bireylere göre yüksek oldugundan dolayi, çesitli hastaliklarda risk grubunda oluyorlar. Fibromiyaljide ideal kiloda olmak çok önemli. D vitamini ve magnezyum içeren gidalari mutlaka hayatimiza almamiz gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Kendisinde de fibromiyalji tanisi oldugunu ve belediyenin sayfasindan görüp egitime katildigini ifade eden Yildiz Aksu, “Kadin Sagligi Danisma Merkezi oldugunu ögrendigim çok iyi oldu. Bundan sonra artik buraya ugrayacagim. Egitimde bilgilendirildik. Bu hastalarin genelde boyun ve kas agrilari oluyor. Diyetisyenimiz, fizyoterapistimiz ve psikologumuz bize yardimci olabileceklerini söylediler. Onlara çok tesekkür ediyorum” diye kaydetti.

Kaynak: İHA