Maskeler Çikti, Çocuklarda Hastaliklar Artti

Kayseri Sehir Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doktor Emine Kaygi Tartici, korona virüs sürecinin ardindan maskelerin çikarilmasi ve mesafe kurallarina uyulmamasiyla beraber çocuklarda virüslere bagli hastaliklarin artis gösterdigini kaydetti.

Maskeler Çikti, Çocuklarda Hastaliklar Artti
Kayseri Sehir Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Doktor Emine Kaygi Tartici, “Son dönemde çocuk acil servisine ve polikliniklere hasta basvurumuz oldukça artti. Bunun sebebi de son zamanlarda çok fazla virüsün yeniden ortama dagilmasidir. Biz 2020 ve 2021 yillarinda izolasyon önlemlerine çok önem verdigimiz için maske, mesafe ve hijyene dikkat ettigimiz için bu virüsler çok fazla yayilamadi. Çocuklarimizda çok fazla hastalik görmedik. Ancak bu sene hem maskeyi hem de mesafeyi terk edip çocuklarda okullarda kalabalik ortamda bulununca mikroplar yeniden çok fazla hastalik yapmaya basladi.

Çocuklar bize en sik düsmeyen ates, geçmeyen uzun süre öksürük ve solunum sikintisina da sebep olan bronsit tablosuyla basvuruyorlar. Çocuklarimizin yüzde 90 gibi kismi da evlerinde tedavi oluyorlar” dedi.



“Çocuklarda öksürük, ates ve hapsirik gibi bir sikayet varsa okula gitmemesi lazim”

Ailelere uyarilarda bulunan Tartici, “Bizim bu enfeksiyonlardan korunmak için en çok dikkat etmemiz konu, kapali ve kalabalik ortamlardan uzak durmak, Burada çocuklar için önemli olan okullar var. Özellikle ailelerden istedigimiz eger çocuklarinda öksürük, ates ve hapsirik gibi bir sikayet varsa okula göndermemeleri lazim. Çocuklarin evde istirahat etmesi lazim ve sikayetleri de artiyorsa doktora basvurmalari gerekmektedir. Eger veli çocugunu okula göndermek zorundaysa da mümkünse maskeyle göndermelidir ki diger çocuklara bulasi engelleyebilelim. Hatta mümkünse son dönemde okullarda bütün çocuklarin maske takmasini öneririm” seklinde konustu.

Çocuklarin bagisiklik sisteminin güçlendirilmesi gerektigini kaydeden Uzman Doktor Emine Kaygi Tartici, “Çocuklarimizin bagisikligini üst seviyede tutmamiz gerekir. Bagisiklik içinde iyi bir uyku önemlidir. Çocuklarin günlük uyku düzeni olmali ve belli saatlerde uyumalilar. Ilkokul çocuklari için günlük 9-10 saat, daha büyük çocuklar için günlük en az 8 saat uyumalarini öneriyoruz. Bunun disinda beslenmeleri çok önemli. Çocuklari karbonhidrattan zengin yiyeceklerden korumali, bunun yerine protein, vitamin ve mineralden zengin yiyeceklerle beslemeliyiz. Özellikle mevsim meyvelerini önemsiyorum. Nar ve kivi gibi hem c vitamini yüksek hem de antioksidani olan yiyeceklerle beslemeliyiz. Bunlarin disinda yine geçmeyen öksürüklerde bitkilerden de faydalanabiliriz. 6 aydan büyük bebekler için ihlamur çaylari kullanilabilir. 1 yastan sonra da baldan faydalanabiliriz. Sikayet geçmiyor ve artiriyorsa, 3 günden uzun süren ates varsa, 1 haftadan uzun süren öksürük varsa mutlaka doktora basvurulmalidir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA