'Kolajen Enjeksiyonuyla Görme Kalitenizi Gençlestirebilirsiniz'

Kolajen enjeksiyonunun kornea naklinden daha konforlu ve avantajli oldugunu belirten Doç. Dr. Aylin Kiliç, “Cilde yapilan kolajen takviyesi ile korneaya uygulanan kolajen enjeksiyonunun mantigi ayni ilerliyor. Kornea nakli büyük bir ameliyatken kolajen enjeksiyonu ortalama 5 ila 10 dakika sürüyor. Kolajen enjeksiyonunun miktarini ayarlayarak hastalarin görmesini ayarlayabiliyoruz” dedi.

'Kolajen Enjeksiyonuyla Görme Kalitenizi Gençlestirebilirsiniz'


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Hastaliklari Bölümü’nden Doç. Dr. Aylin Kiliç, basta 20-30’lu yaslar olmak üzere hem çocuklarda hem de yaslilarda sikça görülebilen keratokonus hastaligina iliskin önemli uyarilarda bulundu. Doç. Dr. Kiliç, keratokonusun korneanin sekil bozuklugu olarak bilindigine dikkati çekerek, “Ileri keratokonus hastaliginin tedavisinde en son evrede basvurulan yöntem kornea naklidir. Ancak günümüzde keratokonus hastaligi ileri evreye gelmeden önce hatta kornea nakline uygun bir grup hastada kolajen enjeksiyonuyla daha kisa sürede ve daha konforlu bir sekilde hastaligi tedavi edebiliyoruz. Keratokonus hastalari kornea naklinden önce mutlaka kolajen enjeksiyonuna sans vermelidir. Cildimizde nasil sarkmalar meydana geliyorsa keratokonus hastaliginda da korneamiz sarkiyor. Cilde yapilan kolajen takviyesi ile korneaya uygulanan kolajen enjeksiyonunun mantigi ayni ilerliyor. Sarkan bölgeye kolajen enjekte ediyoruz. Bu tedaviyi yaptigimiz zaman keratokonus hastalarinin görmesi artiyor. Keratokonusta uyguladigimiz kolajen enjeksiyonu islemi 5 ila 10 dakika sürüyor. Operasyona baslarken ilk olarak gözü uyusturuyoruz. Gözü damlayla tamamen uyusturdugumuzda lazerle bir tünel açiyoruz. Bu islem yaklasik 12 saniye sürüyor. Açilan tünelin içine kolajeni enjekte ediyoruz” dedi.



“Nakilin aksine dikis olmadigi için enjeksiyon daha avantajli”

Doç. Dr. Kiliç, konusmasina söyle devam etti: “Kolajen enjeksiyonu uygulanan hastadaki görme artisi, kornea nakline giden bir hastadaki görme artisindan çok daha tatmin edici olabilir. Çünkü kolajen enjeksiyonunda kornea naklindeki gibi bir dikis yok. Kornea nakli oldugunda hastalarin gözünde dikis oluyor, bu nedenle takipleri çok daha zor olurken ertesi gün normal hayatlarina dönemeyebiliyorlar. Ancak kolajen enjeksiyonunu uyguladigimizda hastalar ertesi gün normal hayatlarina dönebiliyorlar ve bir daha dikisle ugrasmiyorlar. Dikis mevzusu oldukça önemli. Çünkü göze atilan dikis görme kaybina yol açiyor. Ileri derecede olan keratokonus hastalarina bu islemi uygulayamiyoruz ama erken ve orta derecedeki keratokonus hastalarinda bu yöntemle basarili sonuç aliyoruz. Kolajen enjeksiyonu olan hastalar gözlükten ve lensten kurtulma ihtimalleri var.”

“Hastanin görmesini enjeksiyon miktariyla ayarlayabiliyoruz”

Ileri derecede keratakonusu bulunan hastalarda görmenin 1 metreye kadar düsebildigini ifade eden Doç. Dr. Aylin Kiliç, “Günümüzde bana basvuran keratokonus hastalari sadece 1 metreye kadar görüyoruz diye sikayette bulunuyor. Kolajen enjeksiyonu yönteminin bizi en rahat ettiren durumu korneayi tekrar degerlendirebilmemizdir. Kolajen enjeksiyonu eger fazlaysa çikarabiliyoruz, döndürebiliyoruz ona göre de görme kalitesi degisiyor. Kolajen enjeksiyonu isleminden sonra hastanin görmesini ayarlayabiliyoruz. Benim misyonum gelecekte keratokonus için kornea naklini durdurmak. Bunun sonucunda da hastalara kolajen enjeksiyonunu öneriyoruz, istemezlerse kornea naklini gerçeklestiriyoruz. Kornea nakli büyük bir ameliyattir. Biz hastaya kornea naklinden önce kolajen enjeksiyonu uyguladigimizda hastanin görme kapasitesini arttirip takip ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA