Kadina Yönelik Siddete Tiyatral Gösteriyle Dikkat Çektiler

İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediyesinin katkisiyla Içel Anadolu Lisesi ögrencileri tarafindan, kadina yönelik siddete dikkat çekmek ve farkindalik olusturmak amaciyla bir etkinlik gerçeklestirildi.

Kadina Yönelik Siddete Tiyatral Gösteriyle Dikkat Çektiler
Duygusal anlarin yasandigi etkinlikte, öldürülen kadinlari tiyatral bir gösteri ile canlandiran ögrenciler, kadina yönelik siddetin etkilerini salonu dolduran tüm izleyicilere gösterdi. Mezitli Belediyesinde staj yaptigi sirada erkek cinayetine kurban giden Feray Sahin’in annesi ve babasinin da izleyiciler arasinda yer aldigi etkinlikte, Özgecan Aslan, Münevver Karabulut, Emine Bulut, Pinar Gültekin’in son anlarinda yasadiklari sahnede anlatildi. Belgesel fotograf sanatçisi Yildiz Özlütas Tutal’in gerçegi aratmayan makyajlari ile desteklenen gösteride siddetin en çarpici yönü sahnelendi. Dila Arslan da sahnede söyledigi sarkilarinda siddete yönelik tepkileri dile getirdi. Gençler, protokol üyelerine tablo hediye etti.

Içel Anadolu Lisesi danisman ögretmeni Nurcan Saglam, kadinlara kadin olmasindan dolayi uygulanan siddetin hayatin her alaninda görüldügünü dile getirdi. Saglam, dünya genelinde mülkiyet oranina bakildiginda kadinlarin sadece yüzde 5’ini aldigini, açlik siniri altinda yasayanlar degerlendirildiginde ise yüzde 70 oraninda olduklarini aktardi.

Sahneye kadina yönelik siddeti simgeleyen turuncu atki takarak çikan ve Mezitli Belediyesinin çalismasinin öznesini kadinlarin olusturdugunu ifade eden Belediye Baskani Neset Tarhan ise kadinlara yönelik yaptiklari projeleri anlatti. Türkiye’de cinsiyet esitligi birimini kuran birkaç belediyeden birisi olduklarini belirten Tarhan, Sosyal Demokrasi Vakfi tarafindan Cinsiyet Esitlikçi Dönüsüm Ödülleri yarismasinda ödül aldiklarini dile getirerek, birim sorumlusu Burcu Sanli’ya da tesekkür etti. Kadina yönelik siddetin sadece Türkiye’de degil dünyanin her yerinde yasandigina vurgu yapan Tarhan, “Daha dirençli bir toplum olmamiz gerekiyor. Dünyanin neresinde olursa olsun kadina, çocuga, hayvana siddete karsi durmamiz bir insanlik görevimizdir. Lise ögrencilerimizin böylesi siddeti bu denli gerçekçi anlatan gösteri sergilemesi umutlarimizi artirdi. Biz de izlerken duygusal anlar yasadik. Bu gençlerimizi gördükçe umutlarimiz daha çok artiyor. Her sey güzel degil çok çok güzel olacak” seklinde konustu.

Gösterinin ardindan katilimcilar, Mezitli Belediyesi Kültür Merkezi fuayesinde açilan ögrencilerin yaptigi kadina yönelik siddet temali resim sergisini gezdi.
Kaynak: İHA