Disisleri Komisyonu Baskani Akif Çagatay Kiliç, Isveç Ve Finlandiya 'Nin NATO Üyeligini Degerlendirdi

TBMM Disisleri Komisyonu Baskani Kiliç, Ilk adimlar atildi, kanun degisikligi yapildi, 1 Ocak’ta devreye girecek. Daha sonra anayasa degisikligi konusu var. Bunu hizlandirip yavaslatmak Isveç ve Finlandiya’nin elinde” dedi.

Kiliç, Meclis’te gazetecilere, Isveç Disisleri Bakani Tobias Billström ve beraberindeki heyet ile bir araya geldikleri görüsmeyi degerlendirdi.

Ziyaretin, NATO üyeligi için Türkiye, Isveç ve Finlandiya arasinda 28 Haziran’da imzalanan üçlü muhtiranin sartlarinin gerçeklestirilmesi konusunda sarf edilen çabayi gösterdigini söyleyen Kiliç, Billström’ün, görüsmede, "Üçlü anlasma imzaladik, bu anlasmanin sartlarinin yerine gelmesi gerektigini biliyoruz, buna göre de çalisiyoruz. Biz Isveçliler bir seye söz verdik mi yapariz” diye konustu.



Isveç’in, ilerleyen süreçte yapacaklarinin önemli oldugunu belirten Kiliç, "Önemli konulardan biri terör örgütü PKK’ya ve uzantilarina hiçbir sekilde destek vermediklerini, vermeyeceklerini beyan etmeleri. Genel olarak Isveç Disisleri Bakani’ndan algiladigim su: Özellikle PKK/PYD/YPG ile ilgili farkindaligin ötesinde bir durum oldugu görülüyor. PKK/PYD/YPG ve FETÖ, bundan sonra Isveç’te eskisi gibi rahat alan bulamayacak, bunu saglamis durumdayiz. PKK’li teröristlerden bazilarinin, Isveç’e gitmek için çaba sarf ettigini biliyoruz, bildigimiz kadariyla gidemiyorlar. Burada bir degisiklik var" ifadelerini kullandi.

Kiliç, çikarilan kanunlarin uygulanmasi gerektigini söyleyerek, “Bizim bunu görmemiz gerekiyor. Samimiyetin ölçüsü hukuki düzenlemeler ve bunlarin uygulanmasi. Ilk adimlar atildi, kanun degisikligi yapildi, 1 Ocak’ta devreye girecek. Daha sonra anayasa degisikligi konusu var. Bunu hizlandirip yavaslatmak Isveç ve Finlandiya’nin elinde” dedi.

FETÖ firarisi Bülent Kenes’in Türkiye’ye iadesi talebinin Isveç’te Yargitay tarafindan reddedildigini hatirlatan Kiliç, görüsmede bu konunun da gündeme geldigini belirterek, "Bu durumun bizi üzdügünü, beklentimizin farkli oldugunu ilettik. Bülent Kenes hakkindaki yargi karari Isveç’in NATO üyeligine bir engel” seklinde konustu.

Kiliç, Isveç Parlamento Baskani Andreas Norlen ile Isveç Savunma Bakani Peter Hultqvist’in de Ocak 2023’te Türkiye’ye ziyarette bulunmasinin planladigini aktardi.
Kaynak: İHA