Denizlerin Güvenligi Yerli Ve Milli Teknolojiye Emanet

Erciyes Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren Anadolu Robotik, gelistirdigi insansiz su alti ve su üstü araçlarla hem kiyi güvenligini saglamayi hem de otonom sekilde sismik arama çalismalarinda yer almayi hedefliyor.

Denizlerin Güvenligi Yerli Ve Milli Teknolojiye Emanet
Gelistirdigi insansiz su alti araçlarla su alti izlemeleri ve arastirma faaliyetlerine destek hizmeti verdiklerini ve araçlarin gelisimini sürdürdüklerini söyleyen Anadolu Robotik Kurucu Ortagi Ahmet Musab Yildiz, “Biz basta su alti teknolojileri üzerine çalismaya basladik. Daha sonra biraz da su üstü teknolojileri üzerinde ilerledik ve genelde su teknolojileri alaninda ilerliyoruz. Bizim ana projemiz insansiz su alti araci. Bir diger projemiz de AR-GE asamasi devam eden insansiz görev ve devriye teknesi gelistiriyoruz. Su an insansiz su alti aracimiz 600 metre derinlige inebiliyor. Burada 20 kilograma kadar yük tasiyabiliyor. Ayrica termal ve yüksek FPS’li kameralar tasiyabiliyor. Su alti canlilarini izlemek ya da sismik arastirma faaliyetlerine destek olmak açisindan hem dalgiçlara hem de kurum ve kuruluslara hizmet verebiliyoruz. Ayrica savunma sanayii firmalarina da hizmet vererek bu tür araçlarin gelisimlerini sürdürüyoruz” dedi.



“Hedefimiz kiyi güvenligini saglamak ve otonom sismik çalismalar yapmak”

Yildiz, gelistirilen ürünlerle hem kiyi güvenligini saglamayi hem de petrol aramalarinda otonom sekilde sismik arastirmalar yapmayi hedeflediklerini söyleyerek, “Insansiz görev ve devriye teknemiz su an TÜBITAK projesi çerçevesinde gelistiriliyor. Bu çerçevede özellikle balik çiftlikleri gibi sahil bandinda özel mülkleri olan yerlerde devriye atarak buranin güvenliklerini saglamak ya da sahil güvenligi açisindan hem devriye atip hem de çevreyi izlemek açisindan kullanilacak. Özellikle petrol arastirmalarinda otonom sekilde sismik arastirma faaliyetlerini yapmayi planliyoruz. Su an iki aracimizin da yerlilik orani yüzde 65 civarinda. Özellikle önümüzdeki 5 sene içerisinde bunu yüzde 90’lara çikarmayi hedefliyoruz. Özellikle motor ve sensör füzyonu çalismalarina agirlik vermis durumdayiz. Su alti aracimiz için özellikle ülkemizin hem korunmasi hem de kiyi güvenligimizin saglanmasi açisindan çok ileriye gidebilecegimizi düsünüyoruz. Görev ve devriye teknesinde de yine özellikle kiyi ve limanlarin güvenliginde otonom seklinde görev yapabilmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Yildiz, bu alana ilgi duyan gençlerin Teknofest gibi etkinlikleri kaçirmamasi ve ilerlemeleri gerektigini söyleyerek, sözlerine söyle devam etti:

“Bizim serüvenimiz aslinda 2018 yilinda Teknofest’te basladi.

Teknofest güzel bir asama ve bu alana ilgi duyan tüm gençlerin mutlaka katilmasi gereken bir yarisma. Çünkü birçok farkli kategorisi var ve bu kategorilere katildiklari zaman ellerinde imkan olmasa bile kendilerini gelistirebiliyorlar. Girisimcilige adim atmak için güzel bir basamak. Özellikle tüm gençlerin Teknofest’e katilip, bu alanlarda yani ilk basamagi kendilerinin atmasi gerekiyor. Ondan sonra devlet destekleriyle, Teknopark destekleriyle bu alanda gelisebileceklerinin farkina varmalarini istiyoruz. Çünkü bu alanda devletimizin çok büyük destekleri oluyor.”
Kaynak: İHA