Baklagil Çesitleriyle Mozaik Yaptilar

Gaziantep Büyüksehir Belediyesine bagli Jale Tekinalp Yücel Kültür Merkezi Mozaik Sanatlari ögrencileri tarafindan raf ömrü dolan bulgur, pirinç, kurutmalik biber, kurutmalik patlican, biber, mercimek, misir ve fistik gibi ürünlerden mozaik yapiliyor.

Baklagil Çesitleriyle Mozaik Yaptilar
Gaziantep Büyüksehir Belediyesine bagli Emine Gögüs Mutfak Müzesi birim sorumlusu Ahmet Tasdemir, “Burasi müze olmadan önce bir konakti. Bu konagin ilk sahibi de Türkiye’nin ilk Turizm Bakani Ali Ihsan Gögüs’ün dogdugu evdir. Eski bakan annesinin adini yasatmasi amaciyla konagi Gaziantep Büyüksehir Belediyesine hibe etmistir. Emine Gögüs Mutfak Müzesi 2008 yilinda açildigi için ve Gaziantep’in 25 Aralik Kurtulus Yildönümü münasebetiyle bizlerde mozaik sergisi açtik. Su an yapilan mozaikler sadece taslardan degil tahillardan da ilgi odakli olmasi için kurutmaliklari da hatirlattigindan dolayi gelen ziyaretçilerimizin ilgisini çekecegini düsündügümüzden dolayi mozaik sergimizi açtik. Gaziantep Büyüksehir Belediyesine bagli mozaik atölyesinde çalisan hocalarimizin yapmis oldugu mozaik sergisi bir hafta boyunca Emine Gögüs Mutfak Müzesinde görmek isteyen misafirlerimize açiktir” ifadelerini kullandi.

“Bu sehrin yiyecekleriyle mozaikleri harmanladik”

Gaziantep Büyüksehir Belediyesine bagli Jale Tekinalp Yücel Kültür Merkezi Mozaik Sanatlari Koordinatörü Gülçin Sökücü, “Gaziantep 2015 yilinda Gastronomi unvanini aldiktan sonra sehrimiz çok sayida festival ve fuarlara davet almaya basladi ayni zamanda yurtiçinden ve yurtdisindan konuk agirladi. Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskanimiz Fatma Sahin, bana hocam ne yapabiliriz diye sordugunda bende gastronomi ile mozaik sanatini birlestirdik. Bu sehrin yiyecekleriyle mozaikleri harmanladik. Gastro Mozaik Sanati 2015 yilinda basladi, küçük materyallerle yiyecek olarak pirinç, bugday gibi burada yetisen ürünleri yan yana getirerek resim ve görsel sunumlar olusturduk. Insanlarin çok ilgisini çekti daha sonra fistik festivalleri, GastroAntep Festivali ve festivallerle bu is daha da canlandi. Uluslararasi platformlarda ünlü seflerinde yer aldigi programlarda Gaziantep agirlamaya basladi.

Onlarla Gaziantep’te mozaiklerle workshop yaptik. Gaziantep’e gelen ünlü sefleri bu sehrin yetistirmis oldugu lezzetlerin ve ürünlerin tanitimlarini mozaik sanatiyla gösterme imkanimiz oldu. Basit bir tabak üzerinde degil de bir resim veya sanat üzerinde bu yiyecekleri renkliligi ve farkliligi gördükten sonra daha çok etkilendiler. Çevrecilik ve sehircilik anlaminda Gastro mozaik çok önemli, ayni zaman da sürdürülebilir sanatlar içerisinde yer aliyor. Tablo ve eserlerimizde raf ömrü dolan ürünleri kullaniyoruz, buda ayri bir güzellik olarak çevreye katki sagliyor. Insanlarin Gaziantep’te bu kadar renkte yiyecek var mi sorusuna cevap veriyor. Bir anlamda da sehrin vitrinini olusturuyor. Bu yapilan mozaikler her yil yapilan festival ve fuarlarda sergileniyor anca su an sergimiz Emine Gögüs Mutfak Müzesinde sergileniyor” diye konustu.

Kaynak: İHA