Bakan Kirisci Açiklamasi 'Sertifikali Tohum Destekleme Bütçemizi 2023 Yili Için 978 Milyon Liraya Çikardik'

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, “Bu yil için yaklasik 400 milyon lira olan sertifikali tohum destekleme bütçemizi, yüzde 145’lik artis ile 2023 yili için 978 milyon liraya çikardik” dedi.

Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci, ‘Gelecegimiz Için Tohum’ temasiyla düzenlenen 2022 Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birligi (TSÜAB) Çalistayi’na katildi.

Antalya’da bir otelde gerçeklestirilen çalistayin açilis konusmasini yapan Kirisci, Türkiye’nin basta tahil koridoru mutabakati olmak üzere birçok uluslararasi krizde anahtar ülke haline gelmesinin tüm dünyanin takdirini topladigini belirterek, tarimi bir ülkenin en büyük gücü olarak gördüklerini ifade etti.

Türkiye’nin tarimsal üretim, tarim teknolojileri ve gida sanayisinde dünyanin en önde gelen ülkelerinden oldugunu vurgulayan Bakan Kirisci, "Türkiye, 23,4 milyon hektar islenen tarim arazisi ve 14,6 milyon hektar çayir mera varligi ile toplam tarim alani açisindan dünyada 31’inci siradadir. Buna karsilik Dünya Bankasi 2020 verileri dikkate alindiginda tarimsal hasila ile Avrupa’da birinci sirada, dünyada ise ilk onda yer almaktadir” diye konustu.



“Tohum demek bir anlamda yasam sigortasi demektir”

Tohumun önemine dikkat çeken Kirisci, söyle devam etti:

“Son 20 yilda bitkisel üretim miktarimizi yüzde 20 artirdik ve 98 milyon tondan,2021 itibariyla 117 milyon tona ulastirdik. 2022 yilinda bu miktari 127,6 milyon tona ulastiracagiz. Bu da toplam bitkisel üretim miktari açisindan tüm zamanlarin rekoru olacaktir. Bu basarinin arkasindaki en önemli unsur, verimlilige dayali olan tohumculuk politikamizdir. Tohumculuk sektörü, gida arz güvenliginin en önemli ayaklarindan biridir. Tohum demek bir anlamda yasam sigortasi demektir.”

“Türkiye 117 ayri ülkeye tohum ihracati gerçeklestiriyor”

Kirisci, son 20 yilda sertifikali tohum üretiminin 9 kat artis ile 1,3 milyon tona çiktigini kaydederek, "Sektördeki degerli tohumcularimizin gayretleriyle ülkemizde kullanilan tohumun yüzde 96’si yurt içinde üretilmektedir. Türkiye, 117 ayri ülkeye tohum ihracati gerçeklestirmektedir. Islah ettigimiz çesitler sadece ülkemizde degil, Orta Asya, Balkanlar, Orta Dogu ve Afrika ülkelerinde de üretilmektedir. Bugüne kadar 14 bin 490’i tescilli, bin 668’i ise üretim izinli olmak üzere toplam 16 bin 158 çesidi kayit altina aldik” dedi.

“Bu yil için yaklasik 400 milyon lira olan sertifikali tohum destekleme bütçemizi, yüzde 145’lik artis ile 2023 yili için 978 milyon liraya çikardik” diyerek tohum destekleme bütçesindeki artistan bahseden Bakan Kirisci, Tarim ve Orman Bakanligina ait iki tohum gen bankasinda yaklasik 3 bin 400 türe ait 119 bin 175 tohum örneginin koruma altinda oldugunu söyledi.

Tarim ve Orman Bakanliginin çikardigi ‘Iddialar ve Gerçekler’ kitapçigini TBMM ve bakanligin is ortaklariyla paylastiklarini da hatirlatan Kirisci, tohumculugun önemli bir alan oldugunu ve bu alanda daha fazla çaba ve bilimsel yaklasim sergilemek gerektigini ifade ederek, yerlilikte önemli bir mesafe kat edildigini, millilik konusunda ise çalismalara daha fazla önem verilmesi gerektigini dile getirdi.

“COP 16 baskanlik dönemi bize geçmis oluyor”

Birlesmis Milletler (BM) Biyolojik Çesitlilik Sözlesmesi 16. Taraflar Konferansi’na Türkiye’nin ev sahipligi yapacagini bildiren Kirisci, söyle konustu:

“Geçtigimiz hafta Kanada’da 4 günlük bir ziyarette bulunduk. Orada COP 16’nin önder ülke veya baskanlik dönemi bize geçmis oluyor. 2024’ten itibaren 2026’ya kadar artik Türkiye’nin baskanliginda biyolojik çesitlilikle ilgili sözlesmenin geregi olan ’Taraflar Konferansi’ baslamis olacak. Biz muhataplarimiza Antalya’yi teklif ettik. Istiyoruz ki COP16’ya Antalya’miz ev sahipligi yapsin. 2 yillik bir sürecimiz var.”

“Kendi tohumlarimizi üretebilir hale geldik”

TSÜAB Baskani Yildiray Gençer ise tohumun öneminden bahsederek, "Kendi tohumunu üretebiliyor olmak en az kendi savunma sistemlerine sahip olmak kadar önemlidir. Biz, Türkiye tohumculuk sektörünün temsilcileri olarak cografyamiza ait ürünlerde yüzde 100, diger ürünlerde de yüzde 90’in üzerinde kendi tohumlarimizi üretebilir hale geldik” dedi.



“2023 hedefi 1,5 milyon ton tohum”

Gençer, 1 milyon ton sertifikali tohum hedefine 2017 yilinda ulastiklarini belirterek sunlari kaydetti:

“2023 hedefimizi 1,5 milyon ton olarak belirledik. Bizim firmalarimizin, üreticilerimizin alt yapilari 2,5-3 milyon ton sertifikali tohum için yeterli. Bütün çiftçilerimize sertifikali tohumun ulastirilmasinda bakanligimizin destegi çok önemli. Birligimizin kurulusunu esas alirsak son 15 yilda sertifikali tohumluk üretimimizi yüzde 800 oraninda arttirarak, 1 milyon 325 bin tona ulastirdik. Ülkemizde GDO’lu üretim söz konusu degilken bunun gündemde tutulmasi, ’tohumculuk sektöründe disa bagimliyiz’ gibi yanlis algilar ile sektörümüz töhmet altinda birakilmakta. Tohumculuk konusunda ne yazik ki bilenlerden daha çok bilmeyenler konusuyor. Bazi unvanlara sahip kisiler tohumculuk konusunda yanlis bilgiler veriyorlar. Biz, dünya standartlarinda bütün çalismalarimiza devam ediyoruz.”

Çalistaya TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Baskani Yunus Kiliç, Kazakistan Tarim Bakan Yardimcisi Abilkhaiyr Tamabek, Gida ve Tarim Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, Türkiye Tohumcular Birligi (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Baskani Savas Akcan ve tohum sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri de katildi.

24 Aralik’a kadar devam edecek 2022 TSÜAB Çalistayi’nda düzenlenecek oturumlarla tohumculuk sektörü farkli açilardan ele alinarak islenecek.
Kaynak: İHA