Akilli Robotlar Türkiye Ikincisi

Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Pinar Oguz Ekim, 3 ögrencisiyle birlikte gelistirdigi ‘otonom tasima yapan robotlarla’ Basaksehir Living Lab adli inovasyon ve teknoloji yarismasinda Türkiye ikincisi oldu.

Akilli Robotlar Türkiye Ikincisi
Izmir Ekonomi Üniversitesi (IEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Pinar Oguz Ekim, ögrencileri Bekir Bostanci, Mehmet Emre Söyünmez ve Sercan Çagdas Tekkök ile birlikte, 2020 yilinda ‘Advoard Robotics’ sirketini kurdu. Çalismalarini otonom robotlar üzerine yogunlastiran IEÜ’lü ekip, geçtigimiz yil da yapay zeka araciligiyla rota çizebilen, insan gücüne olan ihtiyaci üçte iki oraninda azaltan tasima robotu gelistirdi.

Büyük sirketlerin tedarik merkezlerinde, depolarinda ya da fabrikalarin birçok bölümünde kullanilabilecek robot, firmalarin dikkatini çekti. Amerika Birlesik Devletlerindeki bir sirketten yaklasik 2 milyon liralik yatirim destegi de alan ‘Advoard Robotics’, yurt içi pazarina hizli bir giris yapti. Örnek bir akademisyen-ögrenci is birligiyle ortaya çikan robotun ilk müsterisi Vestel oldu.

Yurt disindaki firmalarla da görüsmeye baslayan Doç. Dr. Ekim ve ögrencileri, geçtigimiz yilin ekim ayinda Ticaret Bakanligi, Türkiye Ihracatçilar Meclisi ve Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birliginin is birliginde düzenlenen Otomotivin Gelecegi Tasarim Yarismasinda da Türkiye üçüncüsü oldu. Doç. Dr. Ekim, ardindan da Türkiye Ihracatçilar Meclisi ve Türkiye Ekonomi Bankasi is birligiyle kurulan TIM-TEB Girisim Evinin gerçeklestirdigi Tekno Kadin Girisimciler Akademisi Programinda, 38 kadin girisimci arasinda ilk 5’te yer almayi basardi. Doç. Dr. Ekim, Fransa’nin baskenti Paris’te bu yil gerçeklesen, Avrupa’nin en büyük girisim ve teknoloji fuari VivaTech’e katilarak ülkemizi temsil etti. Doç. Dr. Ekim, son olarak da Türkiye genelinden çok sayida iddiali projenin yer aldigi ‘Basaksehir Living Lab’ adli inovasyon ve teknoloji yarismasinda ikinci oldu. ‘Akademisyen-ögretmen’ kategorisinde büyük basariya ulasan Doç. Dr. Ekim, 50 bin liralik ödülün de sahibi oldu.

Ödüle layik görüldügü için mutlu oldugunu söyleyen Doç. Dr. Ekim, “Ögrencilerimle kurdugum ‘Advoard Robotics’, hizli gelisimini sürdürüyor. Ögrencilerimin enerjisi ve heyecaniyla benim tecrübemi birlestirerek çiktigimiz bu yolda en büyük hedefimiz yurt disina açilmak. Filo robotlarimizin kullanilmasi yönünde ilk ortakligimizi Vestel ile gerçeklestirdik. Bunun yani sira çok sayida yurt içi ve yurt disi firma ile görüsmemiz de sürüyor. Yurt disina da açilarak hedefimize ulasacagimiza inaniyoruz” dedi.



3 farkli tasima kapasitesi

Doç. Dr. Ekim, sözlerini söyle sürdürdü:

"Örnegin; fabrikaniza ait binlerce metrekarelik büyük bir deponuz var. Buradaki bir malzemeyi, insan gücüyle tasiyip istenen yere yerlestirmek ya da almak zahmetli, uzun ve hataya açik bir is; ancak birbirleri ile haberlesip (filo halinde) yapay zeka yardimi ile en verimli rotalari planlayan; 100, 500 ve bin kilogram gibi farkli tasima kapasitesine sahip robotlarimiz sayesinde, 3 kat daha verimli sekilde bu islemleri yapabilmeniz mümkün. Robotlarimiz, belirlenen konumu bulma noktasinda da 3 santimetrelik hassasiyete sahip. Yön bulma konusunda oldukça iyi oldugu testlerle kanitlandi. Kullanici dostu arayüzü sayesinde robotlari akilli saatler üzerinden bile gözlemleyip is emri vermek mümkün. Izmir Bilimpark’taki 75 metreralik alanda showroom da açtik, firmalar buraya gelerek robotlarimizi inceleyebilir.”
Kaynak: İHA