Mutlulugun Sirri Kestanede

Kis mevsiminin gelmesiyle birlikte tezgahlarda yerini alan ve birçok faydasiyla dikkat çeken kestane beyne mutluluk hormonu salgilayarak insanlarin mutluluk hormonlarini artiriyor.

Mutlulugun Sirri Kestanede
Havalarin sogumasiyla birlikte Aydin, Bursa ve Kastamonu’dan Aksaray’a getirilip kis mevsiminin vazgeçilmezi olan kestane esnaf ve beslenme uzmanlari tarafindan sikça tüketilmesi gereken besin olarak tavsiye ediliyor. Tezgahlarda 3 farkli çesitte yer alan kestanelerin kilosu 40 TL’den baslayip 80 TL’ye kadar degisiyor. Içinde bulundurdugu magnezyum ve kalsiyumla beyindeki mutluluk hücrelerine hormon salgiladigi belirtilen kestane kis mevsiminde en çok tüketilen ve tavsiye edilen besinler arasinda yer aliyor. Esnaf ve beslenme uzmanlari kestanenin hem mutluluk hem de dis sagligi için siklikla tüketilmesini önerirken, kestane ayni zamanda kas ve sinir sistemi rahatsizliklarina da iyi geliyor.

Fosfor ve B vitamini ile sinir sistemini güçlendiriyor

Birçok alanda insan vücuduna faydali olan kestanenin etkilerini anlatan Beslenme Uzmani Diyetisyen Ayse Göktas, “Kestane kis aylarinin vazgeçilmez bir besinidir. Içerigindeki kalsiyum, fosfor ve magnezyum sayesinde kemik ve dis yapisinin güçlenmesini saglar. Kas kramplarinin önüne geçmis oluruz. Ayni zamanda içerdigi fosfor ve B vitaminleri sayesinde sinir sistemini güçlendirir. Ayni zamanda beyindeki mutluluk hormonu yani serotonin saliminiz artirilarak bize mutlulukta saglamis olur” diye konustu.



“Kestanenin kalsiyum orani çok yüksek”

Kestanenin mutluluk hücrelerini gelistirdigini belirten Esnaf Ramazan Ugurlu (40), “Genel olarak kestane Aydin, Bursa ve Kastamonu bölgelerinden geliyor. Suan tezgahimda bulundurdugum kestane Aydin bölgesinden geliyor. 3 çesit kestane var suan tezgahimda, ebadina göre fiyatlari degisiyor. 40 TL olan, 70 TL ve 80 TL olan kestanelerim mevcuttur. Kestaneyi tezgahimin kösesinde ayirdigim bölümde mangalda pisiriyorum. Zaten genel olarak 2 çesit kestane bulunur. Bir tanesi oval olan, digeri de iki tarafi düz olan kestaneler olur. Oval olan kismini maket biçagi ile sadece içindeki zarini kesecek sekilde bastan sona kadar kesiyorum. Kestigim yerde altta kaliyor. Bu çok önemli ateste ilk yanmasi açilmasi zarini birakmasi kolay olur. Diger iki tarafi düz olanlari ise basindan sonuna kadar kesiyorum. Kestanenin faydalari kalsiyum orani çok yüksektir. Demir eksikligine iyi gelir. Özellikle beyindeki mutluluk hücrelerini canlandirir ve güçlendirir. Özellikle de son zamanlarda mutlu olmaya huzurlu olmaya ihtiyacimiz oldugu için firsat bulursak kestane yemeyi tavsiye ediyorum” dedi.



“Biz kabugunu soyarken bile mutlu oluyoruz”

Ögrenci Buse Agaçtan (22), “Kisin vazgeçilmezi kestanemizi almaya geldik. Haftada birkaç kere tüketmeye çalisiyoruz. Uzmanlarin dedigine göre de mutluluk hormonu salgiliyormus. Biz kabugunu soyarken dahi mutlu oluyoruz. Demek ki gerçekten dogru” ifadelerini kullandi.

Kestanenin gelmesini iple çektigini ve siklikla tükettigini belirten Ali Han (52) ise “Kislarin vazgeçilmez en kültürümüz kestane, kestaneyi haftada iki, üç defa alirim. Gerçekten güzel oluyor. Insana da bayagi bir sicaklik yapiyor. Kestane eski bir kültürümüz oldugu için gidalarin en iyisinden diyebilirim. Inan kisi iple çekiyoruz. Gerçekten kestane vazgeçilmez besinlerimiz arasindadir. Onu o kadar özlüyoruz ki yani gelmesini bir an önce istiyoruz. Geldiginde haftada 2-3 defa alip yiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA