Sivas'ta Bugdayin Ardindan Seker Pancarinda Da Rekor

Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, Sivas’ta bugday hasadinda rekor kirilmasinin ardindan seker pancari üretiminde de 1 milyon 100 bin ton rekolteyle rekor kirildigini söyledi.

Sivas'ta Bugdayin Ardindan Seker Pancarinda Da Rekor
Sivas’ta 2022 sezonunda 800 bin tonluk bugday üretimiyle rekor kiran Sivas’ta bir rekorda seker pancari üretiminden geldi. Geçtigimiz sezon 800 bin ton seker pancari hasadi gerçeklestirilirken bu yil rekolte rekoru kirilarak 1 milyon 100 bin tona yakin seker pancari hasadi yapildi. Sivas Ziraat Odasi Baskani Haci Çetindag, 2023 yilinda seker pancari üretiminde yeni hedeflerinin 1 buçuk milyon ton rekolte oldugunu söyledi.



“Hem Türkiye hem Sivas için büyük bir kazanç”

Baskan Çetindag, seker pancarinda yasanan rekor hasadin Türkiye ve Sivas için büyük bir kazanç oldugunu belirterek, “Sivas’ta sulanabilir arazilerin miktari çogaldi. Barajlarimiz olsun sulama göletlerimiz olsun çok güzel isler yapildi. Bununla beraber seker pancari ekim alanlari genislemis oldu. Çiftçimizin de iyi para kazanmasindan dolayi da seker pancarina daha çok anlam verildi.

Sivas’ta geçen sene 800 bin ton seker pancari rekoltesi alinirken bu sene 1 milyon 100 bin ton arasinda rekolte oldu. Daha önceden yaptigim açiklamada seker pancarinda 1 milyon ton civarinda rekolte bekledigimi söylemistim. Suanda 1 milyon tonu geçtik 1milyon 100 bin tona gidiyoruz. Hasat bitmek üzere son günlerimiz kaldi. Buda hem Türkiye hem Sivas için büyük bir kazanç” seklinde konustu.



“Karamsarliga kapilmayin, yeteri kadar sekerimiz var”

Çetindag, vatandaslarin karamsarliga kapilmamasini ve 2023 yilinda seker konusunda bir sikinti yasanmayacagini ifade ederek, “ Sivas seker pancari için rekor kirdi diyebiliriz. Nasil bugdayda rekor kirdiysak seker pancarinda da rekor kirdik. 5-6 tane seker fabrikasina ham madde gönderiyoruz. Devletimiz bize bu imkanlari verdigi sürece bizim çiftçimiz daima ekmeye hazir. Eger barajlarimizda ki doluluk orani yüksek olursa biz 2023 yilinda da 1 milyon 100 tonu da geçecegiz. 2022 yilinda seker fiyatlarinin yükselmesinden ve az olmasindan bahsedildi. Vatandaslarimiz karamsarliga kapilmasin. Türkiye sekerin en fazla üretildigi ülkelerden bir tanesi, bizim yeteri kadar sekerimiz var. Çiftçilerimiz yeteri kadar seker pancari üretimi yapiyor” diye konustu.



“Hedef 1 buçuk milyon”

Baskan Çetindag, gelecek 2023 yilinda seker pancari üretiminde yeni hedeflerinin 1 buçuk milyon oldugunu söyleyerek, “Sivas basta olmak üzere her ilimizde rekolteler yükseliyor. 2023 yilinda da bu sekilde devam edecegiz. Bizim geçmiste yasadigimiz en büyük sikintilardan birisi girdilerin yani gübrelerin, ilaçlarin pahali olmasindan dolayi bu tür sikintilar yasanmis olabilir. 2023 yilinda bir sikinti yasanmayacagini tahmin ediyoruz. Bizler ekmeye devam edecegiz. Önümüzde ki yil seker pancari rekoltesini 1 buçuk milyona çikarmayi hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA