ETÜ Laboratuvarlari Proje Üretmeye Devam Ediyor

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü ögretim üyelerinden Doç. Dr. Onur Çomakli’nin yürütücüsü oldugu "Ortopedik Implantlar için Seçici Lazer Ergitmeli (SLE) Eklemeli Üretim Yöntemi ile Özgün Ti-Ag Alasim Malzemesinin Üretimi" baslikli proje TÜBI TAK 3501-Kariyer Gelistirme Programi çerçevesinde desteklenmeye hak kazandi.

ETÜ Laboratuvarlari Proje Üretmeye Devam Ediyor
Seçici lazer ergitmeli (SLE) eklemeli üretim yöntemiyle biyofilm dirençli özgün Ti-Ag alasim numunesinin üretilmesinin amaçlandigi projeye iliskin degerlendirmede bulunan Doç. Dr. Çomakli, Ortopedik uygulamalarda kullanilan alasimlarda önemli sorunlardan birinin enfeksiyon oldugunu belirterek: “Titanyum implantlar, bakteriyel adezyonunun engellenmesi amaciyla, basta gümüs olmak üzere antibakteriyel etkili çesitli materyaller ile kaplanmaktadir. Fakat yüzey kaplama yöntemlerinin bazi dezavantajlari genis çerçeveli uygulamalari sinirlamaktadir. Bu nedenle kaplama islemleri yerine titanyum-gümüs alasimlarinin üretilmesi biyomedikal uygulamalari için umut verici bir yöntem olarak degerlendirilmektedir” diye konustu.

Eklemeli imalat ile alasim ve kompozit biyomalzeme üretiminin son yillarda güncel bir arastirma alani haline geldigini belirten Çomakli: “Önerdigimiz proje ile ortaya konulacak seçici lazer ergitmeli (SLE) eklemeli imalat yöntemiyle Ti-Ag alasimin üretimi gerek konusu gerekse de içerigi itibariyle yeni bir çalisma alani özelligi tasimaktadir. Atatürk Üniversitesi’nden proje danismani olarak dâhil olan Prof. Dr. Ayhan Çelik ile ETÜ Mühendislik-Mimarlik Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Fatih Yetim ve Doç. Dr. Tuba Yetim, Fen Fakültesinden Dr. Ögr. Üyesi Aysenur Yazici ve Dr. Ögr. Üyesi Mehmet Enes Arslan ile Yüksek Teknoloji Uygulama ve Arastirma Merkezi (YÜTAM)’dan Dr. Mustafa Yazici’nin katilimlariyla hem sehrimizin üniversiteleri arasindaki is birligi köprüsünün güçlenecegine hem de disiplinler arasi çalismalarin artacagina inaniyorum” dedi.

Kaynak: İHA