Vanli Kadinlar Kurduklari Kooperatifle Geleceklerini Insa Ediyor

Van’da kadinlar kurduklari kooperatifle geleceklerini insa ediyor.

Vanli Kadinlar Kurduklari Kooperatifle Geleceklerini Insa Ediyor
Edremit ilçesinde 2021 yilinda kurulan kooperatif, kadinlara umut oluyor. Kooperatif bünyesinde kurslara katilan kadinlar, bir yandan egitimlerini tamamlarken bir yandan da meslek ögrenip aile bütçelerine katki sagliyor.

Kooperatif bünyesinde yaklasik 30 kadinin egitim gördügünü belirten Kooperatif Baskani ve Kavurma Mahalle Muhtari Melek Kina, “Ne yazik ki tüketici bir toplum olduk. Amacimiz üretime katki saglamak, kadinlari üretime sevk etmektir. Geçen sene 10 mezun verdik ve onlar kendi ailelerine katki saglayacaklar. Su anda yine 15 ögrencimiz mesleki egitim merkezleri ögrencisidir. Onlar da 6 ay kurs gördükten sonra kendi ailelerine katki saglayacaktir” dedi.

Muhtar olmadan önce istihdama yönelik kadinlara sözü oldugunun altini çizen Kina, “Kadinlara sözüm vardi. O kadinlari istihdam etmekti kooperatifimizin amaci. Yine dünyaya açilmak hedeflerimiz arasindaydi. Ilk olarak burada normal halk egitim merkezi kurslarimiz vardi ama istihdam sagladigimizi gören kadinlar daha keyifli daha hevesli gelmeye basladilar. Üretim yaparak ve paralarini kazanarak kooperatife kosa kosa geliyorlar” ifadelerini kullandi.

"Amacimiz Van’in gelenegini gelecege tasimak"

Van’in küçükbas hayvancilikta Türkiye’de birinci sirada yer alan bir il oldugunu hatirlatan Kina, “Bu bölgede ham madde olarak koyun yününü degerlendirmek istedik. Amacimiz Van’in gelenegini gelecege tasimak, yünümüzü degerlendirip hem egirmek hem taratmak. Tabi ki onlari modernize ederek çalisiyoruz. Bundan sonra belki birçok kurum ile daha büyük projelerimiz olacak. Köyde daha önce koyun yünleri yakiliyordu artik yakilmayacak. Yine tekstille birlikte çalisabiliriz. Bunlari tekstil ürünlerine çevirmek istiyoruz. Belki çok ince kumas elde etmeyebiliriz ama kaban, battaniye, yün çorap, bere ve eldiven yapiliyor. Siparis üzerine çalisiyoruz. Ögrenciler de memnun, bizde memnunuz” diye konustu.



"Gelecegimiz kadinlarla daha güzel olacak"

Yapilan proje çerçevesinde kooperatife iki adet dokuma tezgahinin alindigini belirten Kina, sözlerini söyle sürdürdü:

“Van Ticaret Il Müdürlügüne projemizi sunduk. Dokuma tezgahlari siparis verdik ve o proje geçti. Su anda çaput ve dokuma kilim yapiyoruz. Sifir atikla çalismak ve geri dönüsüm yapmak tek hedefimiz. Yine sallarimiza dokuyoruz ve onlari tekrar geri dönüsüm ile dünyanin birçok yerine pazarlamak istiyoruz. Insallah gelecegimiz kadinlarla birlikte çok daha güzel olacak. Kadinlarin yogun ilgisi var ama maalesef yerimiz küçük. Daha çok kadina yardimci olmak ve daha iyi isler yapmak için daha büyük bir yere ihtiyacimiz var. Bu nedenle Cumhurbaskanimiz basta olmak üzere valimizden, kaymakamimizdan destek bekliyoruz.”

"Bu proje sayesinde liseyi okuyorum"

Kooperatif sayesinde eksik biraktigi egitimine tekrar dönmenin mutlulugunu yasadigini vurgulayan Hatice Pulat isimli ev kadini ise “Okumak ve güzel bir meslek sahibi olmak istiyordum ama nasip olmamisti. Ancak bu proje sayesinde su an liseyi okuyorum. Çok güzel. Zaten içimde ukde kalmisti. Çok tesekkür ediyorum. Zaten girisimciyim. Yüksek lisans yapip kendi isimi kurmak ve markami olusturmak istiyorum” dedi.



"Her gün bir seyler üretmek istiyoruz"

Üniversite mezunu oldugunu ancak hala atanamadigini belirten Nadire Yördem isimli kursiyer de, “Atanamadigim için çok üzülüyordum. Burasi bana çok sey kazandirdi. Aslinda ben daha çok sey yapabiliyormusum, daha çok üretebiliyormusum. Bunu kendimde gördüm ve daha çok özgüven kazandim. Burada elde ettigim kazanç ile evime katkim oluyor. Ayrica sosyal bir ortamimiz oldu. Her gün bir seyler üretmek istiyoruz. Ürettiklerimizi gördükçe de daha çok mutlu oluyoruz ve daha çok ilerlemek istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kursa gelen Esmer Gezici isimli kursiyer de emekli olduktan sonra evde caninin sikildigini anlatarak, “Evde canim sikiliyordu. Su anda çocuklarim büyümüs. Burada hem bir seyler üretiyorum hem bir seyler ögreniyorum. Bunun yaninda evde kullanamadigim esyalari degerlendiriyorum. Günlerim çok keyifli geçiyorum. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA