Rusya'dan Japonya'ya Baris Anlasmasi Resti

Rusya’nin Asya Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi Andrey Rudenko, mevcut kosullar altinda Japonya ile 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerinin yeniden baslamanin imkansiz oldugunu söyledi.

Rusya’nin Asya Islerinden Sorumlu Disisleri Bakan Yardimcisi Andrey Rudenko, St. Petersburg’da düzenlenen uluslararasi bir forumda konustu.

Bakan Yardimcisi Rudenko, mevcut kosullar altinda Japonya ile baris anlasmasi müzakerelerine yeniden baslamanin imkansiz oldugunu ifade etti.

Rudenko, "Japonya’nin mevcut hükümet politikasi, yalnizca baris anlasmasi müzakerelerinin degil, ayni zamanda aklimizda olan diger birçok proje ve anlasmanin yeniden baslatilmasini imkansiz kiliyor" ifadelerini kullandi.

Moskova’nin tavrini Tokyo’nun adimlarinin belirleyecegi sinyalini veren Rudenko, "Durum degisene kadar bekleyecegiz ve sonra ne yapacagimizi düsünecegiz" seklinde konustu.



Rusya müzakereleri askiya almisti

Rusya Disisleri Bakanligi, geçtigimiz mart ayinda Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerinin askiya alinacagini duyurmustu. Kararin Japonya’nin Ukrayna konusundaki tek tarafli ve dostça olmayan kisitlamalarindan kaynaklandigi belirtilerek, "bu sartlar altinda her iki ülke için de önemli olan bir belgenin imzalanmasi konusunda görüsme yapilmasinin mümkün olmadigi" ifade edilmisti.

2. Dünya Savasi’ndan beri gündemde

Rusya, Japonya’nin ’Kuzey Topraklari’ olarak adlandirdigi Kuril Adalari’nin parçasi olan 4 adayi 2. Dünya Savasi’nin son günlerinde topraklarina katmisti. Japonya, adalarin geri verilmesini 2. Dünya Savasi’nin bitiminde imzalanamayan baris anlasmasinin imzalanmasi için sart kosmustu. 24 Subat’ta Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari baslatmasinin ardindan Japonya, Bati dünyasina katilarak Rusya’ya karsi bir dizi yaptirim uygularken, gelismelerin ardindan iki ülke arasinda süren müzakerelerin gelecegi merak konusu olmustu.
Kaynak: İHA