Kadinlar Hem Ögreniyor Hem Üretiyor

Bitlis’in Tatvan Halk Egitim Merkezi Müdürlügü ve Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi bünyesinde açilan aile destek merkezi (ADEM), bölgede her yil yüzlerce kadina hem egitim hem de is olanagi sagliyor.

Kadinlar Hem Ögreniyor Hem Üretiyor
Tatvan Halk Egitim Merkezi Müdürlügü ve Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi bünyesinde kurulan ADEM’de açilan birçok bransta kurslarda egitim alan kadinlar, daha sonra kendi is yerlerini açarak aile bütçelerine katki sagliyor. Açilan kurslara katilan kadinlar, el becerilerini gelistirerek sosyallesme imkani da buluyor. Dikis nakis, okuma ve yazma, giyim, asçilik, el sanatlari ve örgü kurslarinin verildigi merkezde yüzlerce kursiyer, açilan kurslar sayesinde sosyal hayatlarinin daha da renklendigini ve kendilerini gelistirdiklerini söyledi.



Evlerde atil durumda olan malzemeleri kursta degerlendirdiklerini dile getiren Usta Ögretici Filiz Sözbilici, “Halk Egitim Merkezi Müdürlügü bünyesinde sosyal yardimlasmanin da destekleriyle burada kurslarimizi yürütmekteyiz. Kursumuzda su anda 23 kayitli ögrencimiz var. Burada hem kumaslari degerlendiriyor hem de ögrencilerimiz çeyiz hazirliyor. Mesela biz kartelalardan bile ürünler çikariyoruz. Yani ögrenciler evlerindekiler de degerlendirebiliyorlar. Ürün de veriyoruz. Mesela tel kirmadan ögrencilerimize ürünler de veriyoruz. Bir tane kendilerine bir tane bize yapiyorlar. Bizim burada seminerlerimiz oluyor. Ögrencilerimizi bilgilendirmek amaciyla 15 günde bir seminerlerimiz de oluyor. Yani bayanlarimizin burada güzel zaman geçirdigini düsünüyoruz ve faydali olmaya da çalisiyoruz. Ayrica ürünleri geri dönüsüm olarak da kullaniyoruz” diye konustu.

Kurs sayesinde birçok çeyiz ve hediyelik ürün diktigini ifade eden Gülseren Aka adli kursiyer de, “Kursa gelme amacim, evde tek kaldigim için ugrasim sadece ev temizligi ve çocuklardi. Onlar da büyüdükten sonra evde canimiz sikiliyordu. Ugras için arkadaslar tavsiye etti geldim. Yaklasik 3 yildir kursa geliyorum. Çok güzel bir ortam ve çok güzel bir yer. Arkadaslarimiz ve hocalarimiz iyi. Günümüzün nasil geçtigini fark etmiyoruz. Çeyiz olarak ben çarsaf takimi çok diktim. Abimin kizi evleniyordu, ona çeyiz olarak diktim ve Mus’a gönderdim. Ondan sonra pike diktim. Kizim için hediyelik olan namazliklar, bohçalar, çarsaf takimlari, perde, kiyafet diktim. Önceden evde parçayi degerlendirmeyi bilmiyordum ve atiyordum. Ama simdi degerlendiriyoruz ve çok güzel seyler de yapiyoruz. Kendi ihtiyacimizi yani kendi sökügümüzü dikebiliyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA