Aydin'in Cografi Isaret Tescilli 'Kabak Tatlisi' Damak Çatlatiyor

Kabak ve kabak tatlisi denilince ilk akla gelen illerden biri olan Aydin’da üretilen cografi isaret tescilli ’Aydin kabak tatlisi’ kendine has yapimi ile damak çatlatiyor.

Aydin'in Cografi Isaret Tescilli 'Kabak Tatlisi' Damak Çatlatiyor
Aydin mutfaginin önemli yöresel tatlilari arasinda yerini alan kabak tatlisina ilgi her geçen gün artiyor. Ata tohumlariyla ekimi yapilan ve her asamasi kontrollü bir sekilde yetistirilen bal kabaklari yaklasik 6 aylik sürecin ardindan toplanarak depolaniyor.

Efeler ilçesindeki Kabakçizade Aybalim isletmesinde yapilan kabak tatlisini Türkiye’nin dört bir yanindaki restoran, oteller ve cateringlere gönderimi yapilarak enfes lezzeti ile vatandaslarin agizlarini tatlandiriyor. Kabaklar usta ellerde dilimleme, soyma ve sekerleme yapilip takribi 8 saat gibi bekledikten sonra pisirilerek kabak tatlisi haline getiriliyor .

Ayni anda 30 ocakta kabak tatlilarinin pisirildigini ifade eden kabak tatlisi ustasi Naile Hortum, "Günlük 1,5 – 2 ton arasi kabak dilimleyip soyuyoruz. Günlük yaklasik 100 tencereye yakin kabagi pisirip müthis bir tatliya dönüstürüyoruz. Bu isi herkes yapabilir mi bilemem. Bu iste yetenek ve becerikli oldugun kadar pratik de olmak lazim. Isini severek yapmak en önemli olan sey. Ben 7 yildir bu isi yapiyorum gayet de memnunum" diyerek, Türkiye’de tüketilen kabak tatlisinin önemli bir kismini üretmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

"Her kabaktan tatli olmaz"

Aybalim isletmesinin sahibi Arif Barutçu, Aydin’da yetisen kabaklarin lif yapisinin siki olma özelliginden dolayi çok güzel tatli elde edildigini belirterek, "Yillardir çalisa çalisa herkesin begendigi bir standart elde ettik. Kabakçizade’ye has kabak tatlisindaki bu standartlari elde edebilmek için bu zamana kadar tonlarca ürünü heba etmistik. Ama simdi çok sükür güzel seyler yapiyoruz. Lezzet ekibimiz ile dogal yöntemlerle ürettigimiz emek dolu cografi isaretli ’Aydin Kabak Tatlimiz’ için üretim de yaptigimiz en önemli sey geleneksel yöntemlerden vazgeçmemek. Her gün ayni seyi yüzlerce kez ayni standartlarda üretmeye çalisiyoruz. Kabaklarin belirleyici özelligi vardir. Sertlik ve renk farkliliklarindan dolayi her kabagi ayri ayri tencerelerde pisirir birbirine karistirmayiz. Bunun için de inanilmaz bir emek sarf ediyoruz. Aydin Büyüksehir Belediyemiz geçtigimiz yil Aydin kabak tatlisinin cografi isaret tescilini aldi. Bu cografi isareti islemlerinin standartlari bizim ürün üzerinde gerçeklesti. Aydin kabak tatlisina deger kattigimiz için gurur duyuyoruz. Endüstriyel olarak Türkiye’de ilk üretim yapan firmayiz. Kabagin raf ömrünü de pastörize ambalajlarda dolum yaparak 2 yila çikardik" dedi.



Yil boyunca üretim yapiliyor

Aydin ile özdeslesen, cografi isaret tescili alan tatlinin üretimi Aydin’da yilin 12 ayi devam ediyor. Kabak tatlisi yiyenlerin agzini tatlandirirken, Aydin için ayrica istihdam ve gelir kaynagi da olmaya basladi.

Kaynak: İHA